FIRST LEGO League ediția 2018

251

Sâmbătă, 24 februarie si 25 februarie, la Chișinău se desfasoara ediția națională a concursului FIRST LEGO League, cea mai importantă competiție internațională în domeniul tehnologiei și roboticii, care se desfășoară în prezent în 80 de țări și adună anual peste 230 de mii de participanți.
FIRST LEGO League este dedicată copiilor și adolescenților de 9-16 ani. În cadrul ediției din acest an a FIRST LEGO League Moldova, organizată cu suportul USAID Moldova și Guvernului Suediei, concureza 50 de echipe participante (365 de elevi din toată țara, ghidați de 79 antrenori). Tematica concursului este ,,Hydro Dynamics”, în care participanții trebuir să analizeze, să cerceteze și să elaboreze soluții pentru îmbunătățirea modului în care oamenii găsesc, transportă, folosesc sau elimină apa.
Prezentă la eveniment, directorul ACC, Veronica Herța, a declarat: Îmi face o deosebită plăcere că sunt astăzi aici și pe bună dreptate am participat la un eveniment inedit. Iar cel mai plăcut lucru este că acești copii minunați ne demonstrează că tehnologiile sunt destul de importante în orice domeniu ar fi și desigurt aplicarea corectă a lor contribuie la imbunătățirea calității vieții tutror. Ediția concursului din acest an este una aproape de activitatea pe care o desfășoară furnizorul de apă zi de zi. Ceea ce am vazut eu, chiar mă impresionează. Acești copii minunați ne-au rezentat niște roboți care ne pot fi de folos. Este evident că participarea în cadrul concursului contribuie la creșterea interesului tinerilor pentru știință, tehnologie, inginerie și matematică și îi motivează să urmeze o carieră în aceste domenii. Sunt sigură că unii dintre acești copii peste ani ar putea să devină niște specialiști bine calificați chiar și la Apa-Canal Chișinău. Pe această cale va spun că vă așteptăm cu drag, căci noi punem mare accent pe cadrele tinere, care au viziuni noi. Deși suntem o instituție comercială, care ca și oricare altă avem drept scop comercializarea produsului, noi totuși suntem preocupați foarte mult de protejarea mediului. Apa ca si alte surse importante pentru viață trebuie să fie protejată de impurități, și desigur noi trebuie să spunem că apa este o sursă epuizabilă. De aceea este binevenit să nu irosim apă și să folosim acest bun echilibrat. Mie personal mi-au plăcut mai mulți roboți prezentați aici și mă bucur că într-un fel am contribuit la organizarea acestui eveniment. De fiecare data, în măsura posibilităților vom susține desfășurea acțiunilor de acest fel. Și noi la întreprindere organizăm diverse acțiuni cu implicarea copiilor. Anul trecut, de exemplu am organizat un concurs de desene. În alți ani am avut concurs de spoturi video, eseuri despre rolul apei în viața de zi cu zi. Suntem bucuroși să promovăm astfel de evenimente si o vom face și în continuare.
În cadrul FIRST LEGO League participanții proiectează, construiesc, programează și testează un robot autonom, aplică concepte din știință și matematică, realizează o cercetare și elaborează soluții inovatoare pentru rezolvarea unor probleme reale, lucrează în echipe și dezvoltă aptitudini importante pentru carieră și viață. În fiecare an concursul abordează un subiect actual, de mare importanță pentru societate. Concursul include 4 probe: Designul Robotului, Robotul în Misiune, Proiectul și Valorile Fundamentale, iar performanțele echipelor sunt evaluate de către un juriu compus din profesioniști din diferite domenii. Ceremonia de premiere va avea loc pe data de 25 februarie, la ora 16.00, cu participarea Ministrului Educației, Culturii și Cercetării, Ambasadorului SUA în Republica Moldova, reprezentanților Ambasadei Suediei și reprezentanților sponsorilor.
FIRST LEGO League se desfășoară în Moldova pentru a doua oară, prima ediție având loc în martie 2015. Concursul este organizat de ATIC cu suportul USAID si Guvernului Suediei prin intermediului Grantului oferit de Proiectul de Competitivitate din Moldova. Parteneri ai editiei curente sunt Pentalog, Ellation Moldova, S.A. ”Apă-Canal Chişinău”, Universitatea Tehnică a Moldovei.