Investiții de circa 8 milioane lei la Stația de Epurare Chișinău

170

Din iunie curent, nămolul de la Stația de Epurare, Chișinău, nu va mai fi deshidrat în saci geotube. Totul se datorează instalării a două centrifugi, care vor prelucra nămolul mult mai repede. Chiar și așa, mirosul pestilențial nu va dispărea cu totul. Locuitorii capitalei vor scăpa de mirosul neplăcut abia în 2020 odată cu finalizarea reabilitării Stației de Epurare, datorită creditului oferit de BERD și BEI în valoare totală de 24 mil. EUR, cu o parte de grant de 11 mil. EUR. Anunțul a fost făcut de către directorul general al S.A. „Apă- Canal Chișinău”, Veronica Herța aflată într-o inspecție la Stația de Epurare.  „Preconizăm treptat să modernizăm întregul proces de epurarea a apelor uzate. La moment am cumpărat din sursele proprii două centrifugi care ne vor permite să tratăm nămolul conform standartelor europene. Această investiție a costat furnizorul de apă circa 8 mil. lei, dar ne va aduce economii. Mai mult, nămolul tratat nu va avea așa umiditate înaltă și va putea fi folosit în agricultură, fără ca să mai fie depozitat în saci geotube”.

Totodată, directorul S.A. „Apă- Canal Chișinău”  a declarat că zilnic în grătarele de la Stația de Epurare sunt stocate câte 15 tone de deșeuri menajere. Prin urmare, mulți consumatori confundă canalizarea cu un coș de gunoi. Printre deșeuri se pot vedea: fie resturi de produse alimentare, sticlă, hărtie, plastic, etc. „ Cu părere de rău, unii consumatori nu au cultură.  Ați văzut ce rămâne în grătarele de la Stația de Epurare, pentru ei canalizarea înseamnă coș de gunoi. Situația ar putea deveni una dramatică dacă aceste deșeuri ar ajunge în decantoare. Din cauza deșeurilor se poate bloca activitate pompelor și chiar pot ieși din funcțiune”.

Cu toate acestea, Stația de Epurare, activează la parametrii normali și reușește să facă față volumului mare de ape uzate. Astfel, zilnic în prelevatorul de la Stație, intră circa 150 mii m cubi de ape uzate, care după tratare sunt deversate în râul Bâc, de unde ulterior este folosită de agricultori la irigarea terenurilor. „Decantoarele secundare răspund de ultimul proces de epurare a apei, aici puteți vedea că apa este fără deșeuri menajere, și poate fi folosită la irigarea terenurilor agricole și nu numai. Mai mult, nici mirosul nu se simte. Apa este de calitate, fiind verificată periodic de Centrul de Medicină Preventivă ”, a declarat șef Departamentul Calitatea Apei al S.A, „Apă-Canal Chișinău”, Arcadie Rusnac.

În prezent, la Stația de Epurare au loc lucrări de curățire și dezinfectare a cărților unde a fost stocat nămolul. În acest sens au fost folosite circa 1700 kg de var. Ulterior, urmând a fi distribuit şi pe suprafețele depozitelor de stocare. Până în prezent au fost transportate circa 50 mii m cubi de nămol. Din cauza temperaturilor înalte, timp de câteva zile în oraș a persitat un miros neplăcut.

Reamintim că, în ianuarie 2017, a fost dat start reabilitării Staţiei de Epurare şi liniei noi de tratare a nămolului, fiind iniţiată elaborarea proiectului. Mai mult în luna curentă vor fi executate cercetările geologice.