Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu scurgerea substanţelor de clor a avut loc în capitală

759

Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu participarea angajaţilor S.A. “Apă-Canal Chişinău” avut loc în sectorului Telecentru al capitalei. Scenariul aplicației a început la ora 10:30 şi a durat circa 20 de minute.
Simularea exercițiului a fost efectuat după un scenariu, potrivit căruia, în această dimineață s-a produs un accident rutier, iar ca și consecință s-a produs scurgerea substanţelor puternic toxice în timpul transportării recipientelor sub presiunea cu clor. În rezultat au fost declanșate mai multe situații, precum incendii, accident rutier. Prioritar, a fost salvat şoferul maşinii care transporta clor. Potrivit scenariului, s-a înregistrat evaporarea anhidridei sulfuroase și era nevoie de lucrări de căutare-salvare a focarului și stingere a unui incendiu izbucnit. Angajaţii ACC au localizat scurgerea de clor şi au dezinfectat zona afectată. Simultat, pompierii au evacuat pasagerii din cealaltă maşină implicată în accident. A urmat transportarea persoanelor implicate în accident rutier la spital, pentru acordarea primului ajutor.
Scopul aplicației a fost de a verifica capacitățile de intervenție și de lichidare a consecințelor situației excepționale, capacități ale echipelor de salvatori și pompieri, dar și testarea activității organelor de conducere, serviciilor și formațiunilor de protecție civilă din cadrul unor instituții.

Astfel de exerciții se desfășoară periodic, în fiecare sector, dar și în toate raioanele din țară, iar la exercițiul de astăzi au fost antrenate forțe ale salvatorilor și pompierilor, și mai multe autospeciale.