5 MAI – ZIUA MONDIALĂ A IGIENEI MÂINILOR

0
454

Marcată anual la nivel global pe data de 5 mai, Ziua Mondială a Igienei Mâinilor subliniază importanța respectării acestui obicei de către cadrele medicale și nu numai. Sloganul campaniei din anul  2020 a Organizației Mondiale a Sănătății „SALVEAZĂ VIEȚI: Igiena Mâinilor”.

       Prin acest mesaj, Organizația Mondială a Sănătății invită cadrele medicale, precum și toți oamenii să se alăture unei campanii de conștientizare a importanței igienei mâinilor în prevenirea infectiilor, mai ales în contextul prevenirii răspândirii gripei sau virozelor intestinale, mai nou, și infecției cu coronavirus COVID-19.

       Anual, sute de milioane de pacienți din întreaga lume sunt afectați de infecții asociate asistenței medicale. Mai mult de jumătate din acestea ar putea fi prevenite de către personalul, care își curăță corect mâinile atunci când îngrijesc pacientul, iar respectarea igienei mâinilor și spălatul pe mâini pot preveni până la 80% din infecții. Spălatul pe mâini cu apă și săpun îndepărtează diferiți agenți patogeni, inclusiv bacterii sau viruși, precum și diverse substanțe chimice care pot provoca vătămări sau boli.       

       Potrivit specialiștilor, igiena mâinilor este deosebit de importantă atât pentru persoanele care lucrează în domeniul medical sau cel alimentar, cât și pentru publicul larg.

       Igiena și spălatul corect pe mâini este metoda cea mai sigură de prevenire a îmbolnăvirilor. Deprinderea acestui obicei poate să joace un rol important în protejarea sănătății.