Acoperirea nasului și a gurii în toate spațiile publice închise și în transport – obligatorie!

0
604

Începând cu data de 7 mai curent, în toate spațiile publice închise este obligatorie purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului.


       Astfel, potrivit Deciziei nr. 19 din 06.05.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, administratorii spațiilor publice nu vor permite cetățenilor accesul fără mijloace de protecție.

       Decizia a fost luată în cadrul ședinței din 06.05.2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău, iar prevederile intră în vigoare de azi, 7 mai.

      În scopul reducerii riscului epidemiologic de transmitere a virusului SARS-Cov-2 și având în vedere faptul, că restricțiile au fost puțin relaxate, iar mun. Chișinău este unul dintre cele mai aglomerate orașe, s-a decis, că în toate spațiile publice închise: spații comerciale, supermarketuri, farmacii, piețe agroalimentare, instituții publice și altele, purtarea mijloacelor de protecție a gurii și nasului este obligatorie.      Astfel,  administratorii localurilor nu vor permite accesul oamenilor care nu au măști. Nerespectarea prevederilor Comisiei pentru Situații Excepționale constituie pericol pentru sănătatea publică și va servi drept temei pentru tragerea la răspundere contravențională sau penală a persoanelor vinovate.

       De rând cu întreprinderile și instituțiile publice municipale, S.A. „Apă-Canal Chișinău” salută și se conformează deciziei CSE în vederea purtării măştilor de protecţie, ca măsură ce devine obligatorie, începând de pe data de 07.05.2020.

       „Este o decizie prin care limităm răspândirea noului tip de coronavirus, în caz de tuse sau strănut. Ne protejăm atât angajații întreprinderii, cât şi clienții din jurul nostru, având în vedere că se redeschide și Centrul comercial asistență clienți.  În cazul în care o persoană aflată într-un spaţiu public este infectată, dar nu prezintă simptome, purtarea unui mijloc de protecţie reduce riscul răspândirii”, a subliniat Anatolie Lichii, directorul general interimar al S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

       Apropo, în acest scop, se pot folosi eşarfe, măşti din pânză sau orice alte tipuri de protecţie, care să acopere nasul şi gura, important este ca acestea, după folosire, să fie spălate şi călcate, pentru a asigura o protecţie sporită.

       Menționăm, că de luni, 4 mai curent, și în mijloacele de transport în comun din municipiul Chișinău este obligatorie acoperirea feței (nasului, gurii) cu mască, inclusiv cu măști improvizate sau alte materiale de protecție de unică folosință sau reutilizabile (fulare, eșarfe sau alte articole vestimentare).

       Dacă la începutul epidemiei, multe țări occidentale au reiterat, că utilizarea pe scară largă a măștilor nu este necesară, în ultimul timp, mai multe țări europene au adoptat o nouă poziție cu privire la purtarea măștilor.         

       Și Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) declarase anterior, că măştile chirurgicale trebuie să fie rezervate personalului medical, dar a deschis calea spre utilizarea extinsă a măştilor, chiar artizanale, de către marele public cu scopul de a limita propagarea noului coronavirus. Decizia vine după ce multă vreme măștile au fost considerate utile doar pentru cei care au luat deja virusul, nu și pentru publicul extins.