APA: informaţii interesante şi curiozităţi

0
5816

După cum știm cu toți, apa este cel mai important element al vieții, fără de care rasa umană nu ar putea supraviețui. Vă propunem câteva curiozităti despre cât de importantă este apa pentru viața pe Pământ, precum și numeroasele sale utilizări și proprietăți interesante. Sunt

Apa este un lichid inodor (fără miros), insipid (fără gust) și incolor (care nu are culoare, rareori ușor albăstrui sau verzui în straturi groase).

Este alcătuită din 2 elemente, Hidrogen și Oxigen, formulă chimică fiind H2O.

Apa poate fi de mai multe forme: lichidă (ape curgătoare), solidă (ghetarzi, zăpadă) și gazoasă (aburi, vapori).

Apa periculoasă/contaminată ucide 200 de copii în fiecare oră.

Aceeași apă care a existat pe pământ cu milioane de ani în urmă este încă prezentă astăzi.

Apa din robinetul dvs. ar putea conține molecule băute de dinozauri.

Apa se extinde cu 9% când îngheață. Apa înghețată (gheața) este mai ușoară decât apa, motiv pentru care gheața plutește în apă.

Cel mai mare nor de vapori de apă cunoscut a fost descoperit de oamenii de știință ai NASA în jurul unei găuri negre de 12 miliarde de ani lumină de la Pământ.

Contaminarea apei subterane este aproape întotdeauna rezultatul activității umane.

Utilizarea razelor ultraviolete este o metodă sigură (fără substanțe chimice) de tratare a apei, fiind eficientă în distrugerea a 99,99% din microorganismele dăunătoare din apă.

Dacă beți prea multă apă, se poate dilua aportul de sodiu și se pot provoca dezechilibre ale creierului. Aceasta este cunoscută sub numele de intoxicație cu apă și se întâmplă cel mai adesea în momente de performanță sportivă intensă.

Apa este a doua cea mai comună moleculă din Univers. Cea mai comună este gazul Hidrogen, H2.

Punctul de fierbere al apei de pe varful muntelui Everest este de 71°C.

O persoană poate trăi aproximativ o lună fără hrană, dar numai o săptămână fără apă.

Într-o perioadă de 100 de ani, o moleculă de apă petrece 98 de ani în ocean, 20 de luni ca gheață, aproximativ 2 săptămâni în lacuri și râuri și mai puțin de o săptămână în atmosferă.

Apa face un bun solvent cu multe substante, precum zahărul, sărurile și acizii ușor dizolvați în ea. Pe de altă parte, uleiurile și grăsimile nu se amestecă bine cu apa.

În medie, un rezident din Africa sub-sahariană utilizează de la 8 până la 20 litri de apă pe zi.

/https://goki.ro/curiozitati/apa/