Apometrele de tip nou ar putea fi instalate începând cu luna aprilie

0
1270

Furnizorul de apă din Chişinău îşi propune să înceapă instalarea contoarelor radio, cu o precizie ridicată şi citire de la distanţă prin tehnologia wirelles, începând cu luna aprilie. La primă etapă apometrele de tip nou urmează să fie amplasate în 100 de blocuri, în care se înregistrează diferenţe mari între consumul indicat de contorul comun şi cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale.

Până la sfârşitul săptămânii urmează să fie finalizat şi publicat caietul de sarcini. Directorul general al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Veronica Herţa, a menţionat că în prezent la licitaţie pot participa doar agenţii economici care propun contoare verificate metrologic în Republica Moldova. Dar, odată cu intrarea în vigoare a ultimelor modificări la Legea cu privire la metrologie, vor putea fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova şi contoarele certificate în UE. „De aceea, am solicitat de la cei de la Metrologie să ne dea registrul celor care au astfel de certificate, ca să existe posibilitatea participării la licitaţie a cât mai multe companii”, a menţionat directorul general al ACC.

Veronica Herţa a mai spus că primele o sută de blocuri în care vor fie instalate apometrele de tip nou sunt cele care înregistrează diferenţe mari între consumul indicat de contorul comun şi cel raportat de locatari în baza apometrelor individuale. „Sunt blocuri în municipiul Chişinău în care gradul de repartizare constituie 36%, diferenţa de volum în şase luni ajungând la 500 de mii de metri cubi de apă”, a mai spus Veronica Herţa.

Instalarea contoarelor noi va fi efectuată din banii întreprinderii, iar pentru dotarea celor o sută blocuri se vor cheltui în jur de 5 milioane de lei. În total pentru instalarea contoarelor de tip nou în cele circa 260 de mii de apartamente din Chişinău e nevoie de 8 milioane de euro. Urmează a fi purtate negocieri şi cu partenerii externi în vederea finanţării programului dat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here