Atenție! Folosim corect şi responsabil canalizarea!

0
130

Deşi de nenumărate ori, specialiştii S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC) au atenţionat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, pe parcursul  anului 2020, au fostfost lichidate 9614 de cazuri de blocaje la reţelele de canalizare și efectuate 4788 de spălari hidrodinamice a rețelelor de canalizare.

Pe parcursul executării lucrărilor de înlăturare a blocajelor şi de profilaxie la reţelele de canalizare, muncitorii S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” au depistat că în circa 90% din cazuri blocajele parvin din cauza iresponsabilităţii unor locuitori care aruncă obiectele solide sau tăioase, vopsea, medicamente, produse cosmetice şi de igienă personală, resturi menajere, materialele grosiere (asfalt, beton, nisip, pietriş, materiale de construcţii) şi alte deşeuri în vasurile WC, în căminele de racord şi de vizitare. Toate acestea împiedică scurgerea apelor și implicit sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă. Pentru desfundarea și spălarea conductelor de transport a apelor uzate societatea noastră depune eforturi însemnate, antrenând importante resurse umane și materiale, ajungându-se și la defecțiunea unor echipamente de pompare, a căror costuri de achiziție sunt foarte mari. În aceste condiții, în zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi, există riscul de a se colmata ducând la nefuncționarea acestuia. Indiferent de condițiile meteo, angajații vor răspunde sesizărilor dumneavoastră și vor interveni cu promptiudine acolo unde este nevoie.

Prin respectarea următoarelor reguli simple consumatorii pot proteja sistemul de canalizare. În cazul reţelei interioare de canalizare: niciodata să nu aruncaţi în el resturi de alimente sau orice fel de deşeuri solide. Mortarul de ipsos sau de ciment rămas neutilizat în timpul lucrărilor de construcţie, reparaţie sau renovarea locuinţei nu are ce căuta în vasul de WC. Lăsaţi-l să se solidifice şi aruncaţi-l la gunoi. La fel nu se recomandă de aruncat în canalizare cârpe, vată medicinală şi produse de igienă intimă. Fibrele lor fine se agaţă de neregularităţile pereţilor interni ai conductelor, facilitând formarea dopurilor. În urma pregătirii mâncării, vasele murdare de grăsimi trebuie să fie spălate cu apa calda menajeră, în caz contrar, grăsimile, ajungând în conductele de canalizare, formează depuneri de grăsimi, iar secţiunea liberă a tubului se micşorează şi se înfunda mai uşor.   Medicamentele nu le aruncaţi în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă. Vopseaua pe bază de latex o puteţi arunca la gunoi, dacă o lăsaţi să se usuce complet.

În cazul reţelelor exterioare principiile de bază sunt aceleaşi. În urma desfundării coductelor exterioare, depunerile cele mai frecvente sunt (deşi nu ar trebuie să fie): grăsimile solidificate, detergenţii, bucăţile de lemn, cârpele, pungile şi flacoanele din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol şi resturi alimentare. Căminele de racord şi de vizitare sunt menite să asigure inspecţia şi întreţinerea reţelei. Niciodată să nu aruncaţi în ele pietre, moloz sau alte deşeuri.

Important!

1.În caz de avarieri, blocaje la reţelele interne de canalizare, pentru remedierea avarierii e necesar să vă adresaţi gestionarului blocului unde locuiţi sau la Întreprinderile municipale pentru servicii locative din sector, la nr. tel.:

– Botanica: 022-76-06-95, 022-77-65-61;

– Centru: 022-35-47-97, 022-35-47-98;

– Ciocana: 022-48-77-91, 022-48-77-92;

– Buiucani: 022-74-72-50, 022-74-72-53;

– Rîşcani: 022-44-13-90, 022-44-02-61.

2. În caz de avarieri, blocaje la reţelele de canalizare exterioare, e necesar să vă adresaţi la Serviciul dispeceratul central al S.A.„Apă-Canal Chişinău”, nr. tel:        022-25-66-66, 022- 85-77-77.