Aveţi grijă de contorul de branşament!

0
134

Contorul de branşament este aparatul de măsurare a cantităţii de apă consumată de utilizator, care se montează pe branşament între două vane-robinete, la limita proprietăţii utilizatorului; contorul este ultima componentă a reţelei publice de distribuţie în sensul de curgere a apei, fiind utilizat la determinarea cantităţii de apă consumată în vederea facturării.

         Deoarece amplasarea contorului se face de regulă pe proprietatea utilizatorului, în căminul de branşament, acesta îl va verifica vizual periodic şi va asigura siguranţa acestuia împotriva îngheţului sau a şocurilor exterioare.

          Pentru a se evita ruperea accidentală a sigiliilor de pe contor, acţiune ce poate conduce la costuri suplimentare imputate abonatului, respectiv verificare metrologică şi consum clandestin, nu se va permite persoanelor neautorizate să execute lucrări de intervenţie în căminul de branşament.

          De-a lungul timpului, lucrătorii S.A. „Apă-Canal Chişinău” (ACC)  au depistat branșamente și racorduri clandestine, prin intermediul cărora se realiza consumuri de servicii fără contract și fără ca acestea să fie plătite. În această categorie sunt incluse și consumurile realizate la consumatori care au contract dar prin ruperea sigiliilor de pe sistemele de măsura consumă apa care nu trece prin contor. Precizăm că furtul de apă din sistemul public constituie infracțiune, care este penalizata.