Canalizarea nu este coş de gunoi!

0
2656

Să protejăm reţelele de canalizare şi mediul înconjurător!

De cele mai multe ori, motivul înfundării sistemului de canalizare nu este unul de ordin tehnic. Conform statisticilor noastre, pe primele locuri printre cauzele care determină blocarea sistemului de canalizare sunt nerespectarea regulilor elementare de utilizare şi neglijenţa consumatorilor. Altfel spus, majoritatea consumatorilor percep vasul de veceu drept un coş de gunoi.

Pe lângă faptul că se blochează veceul propriu-zis, în consecinţă vorbim despre blocarea sistemului de canalizare per ansamblu. Deşi de nenumărate ori, specialiştii S.A. „Apă-Canal Chişinău” au avertizat consumatorii să respecte normele elementare de utilizare a sistemului de canalizare, doar pe parcursul anului 2016 echipele noastre au intervenit în 4111 cazuri, ceea ce atestă o creştere cu circa 8 % mai mult decât în perioada similară a anului trecut. Deși pare greu de crezut, în timp, la nivelul sistemului de canalizare, în special pe rețelele cu diametre mari, echipele de intervenție au descoperit, aruncate, de la resturi menajere, diverse bucăți de materiale plastice și resturi de componente metalice destul de mari, până la triciclete uzate, anvelope și chiar obiecte sanitare.

Dar, în cele mai multe situații, sistemele de canalizare, în special la nivelul gurilor de preluare stradale sunt blocate cu diverse resturi de la materialele de construcții, de la cărămizi şi bucăți de beton, până la saci de ciment, pietriș sau diverse bucăți de faianță și gresie. Toate acestea împiedică scurgerea apelor și implicit sunt responsabile de nefuncționarea sistemelor la capacitate maximă. În aceste condiții, zonele unde cetățenii au transformat sistemul de canalizare într-o groapă de gunoi, riscă să fie inundate chiar și la cea mai mică aversă de ploaie.

Pentru asigurarea procesului de evacuare a apelor uzate în totalitate, în fiecare zi, muncitorii ACC efectuează lucrările necesare de profilaxie. Întru diminuarea costurilor de intervenţie şi pentru activitatea operativă a specialiştilor întreprinderii inclusiv în sectoarele greu accesibile, deja sunt utilizate noi unităţi de tehnică şi utilaj specializat pentru curăţarea reţelelor de canalizare, procurate ca urmare a Licitaţiei „Livrarea maşinilor şi mecanismelor specializate” în cadrul Programului de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat de BERD şi BEI. Pentru îmbunătăţirea serviciilor acordate în domeniul dat, în cadrul PIP este preconizată reabilitarea a circa 15 km reţele de canalizare.

Cauzele blocajelor la reţelele de canalizare

Sunt cunoscute mai multe cauze ce duc la formarea blocajelor la conductele de canalizare.

Aşadar, în cazul instalaţiei interioare de canalizare, este necesar să fie memorate următoarele reguli pentru a nu admite blocajele:

– Resturile alimentare, orice fel de deşeuri solide, odorizante, nu trebuie aruncate în vasul WC care nu este coş de gunoi;

– Materiale de construcţie, neutilizate în cursul lucrărilor de construcţii sau a renovării locuinţei, au altă destinaţie decît vasul WC!

– Materialele textile (cârpe, produse de igienă etc) se agaţă de neregularităţile pereţilor interne ale conductelor, facilitând astfel formarea unui dop.

– Medicamentele nu trebuie aruncate în toaletă sau în chiuvetă, pentru că substanţele chimice vor ajunge în apă.

– Economisirea apei, mai ales în cazul apei calde menajere duce la formarea depunerilor de grăsimi pe pereţii conductelor, secţiunea liberă se micşorează, şi în acest fel se formează blocaje.

În cazul reţelelor exterioare de canalizare, fiecare consumator trebuie să cunoască următoarele:

– În cursul înlăturării blocajelor, cauzele cel mai frecvent depistate sunt grăsimile solidificate, detergenţii, bucăţile de lemn, cîrpe, pungi şi flacoane din material plastic, cărămizi, pietre, nisip, nămol şi resturi alimentare.

– Aruncarea în căminele de racord şi de vizitare a pietrelor, alte deşeuri etc. creează impedimente în asigurarea inspecţiei şi întreţinerea reţelei.

– Lucrările de grădinărit în spaţiile verzi dintre blocurile de locuinţe, întâmplător, pot acoperi cu pămînt capacele căminelor de vizitare, îngreunând astfel munca angajaţilor ACC.

– O problemă destul de importantă pentru furnizor o constituie sustragerea capacelor de cămine, în acel spaţiu nimerind deşeuri.

– Rădăcinile copacilor sunt o cauză frecventă a deteriorării conductelor de canalizare. Ele se află într-un proces continuu de căutare a unei surse de umiditate, iar liniile de scurgere aflate în apropiere reprezintă principala lor ţintă. Aerul cald circulă în linia de canalizare, declanşând vapori de apă care ajung în sol şi atrag rădăcinile copacilor. Acestea caută fisuri mici şi pătrund în liniile de canalizare, care sunt surse sigure de hrană. Aici, ele se vor dezvolta şi vor colecta toate resturile care vin de la obiectele sanitare şi casnice (grăsimi, săpun, hârtie, etc.), formând blocaje.

Reamintim, că fiecare dintre noi, respectând regulile elementare de utilizare a sistemului de canalizare şi întreţinere a acestuia, putem proteja reţelele de canalizare şi mediul înconjurător.

În atenţia consumatorilor!

1. În caz de avarieri, blocaje la reţelele interne de canalizare, pentru remedierea avarierii, e necesar să vă adresaţi gestionarului blocului unde locuiţi sau la Întreprinderile municipale pentru servicii locative din sector, la nr. tel.:

– Botanica: 022-76-06-95, 022-77-65-61;
– Centru: 022-35-47-97, 022-35-47-98;
– Ciocana: 022-48-77-91, 022-48-77-92;
– Buiucani: 022-74-72-50, 022-74-72-53;
– Riscani: 022-44-13-90, 022-44-02-61.

2. În caz de avarieri, blocaje la reţelele de canalizare exterioare, e necesar să vă adresaţi la Serviciul dispeceratul central al S.A.„Apă-Canal Chişinău”, nr. tel: 022-25-66-66, 022-85-77-77.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here