Cât de important este hidratarea pe timp de caniculă!

0
248

Vara, mai mult ca oricand, trebuie sa avem grija sa ne hidratăm suficient, astfel încât țesuturile, celulele și organele corpului să nu aibă de suferit.

Organismul foloseste  apa  pentru nenumarate funcții, printre care reglarea temperaturii corpului și a tensiunii, pentru buna funcționare a creierului, dar și pentru transportul oxigenului la celule.

Un aport suficient de apă este, totodată, esențial pentru buna funcționare a rinichilor.

Apa reprezintă mai mult decât jumătate din greutatea unei persoane. Pierdem însa din aceasta când respiram, când transpirăm, când folosim toaleta, iar când zilele sunt foarte călduroase, pierderile sunt și mai mari.

De aceea, trebuie să ne asigurăm ca apa pierdută este înlocuită, astfel încât să nu ajungem să suferim de deshidratare, care ne poate crea serioase probleme de sănătate.

Cum știi că esti deshidratat

Hidratarea insuficientă încetineste procesul digestiv, dar duce și la apariția altor simptome precum: gură uscată, oboseală, dureri de cap, stări de confuzie, amețeli.

În cazuri grave, deshidratarea poate să duca pana la pierderea cunoștinței. Setea excesivă este primul semn al deshidratării.

Persoanele care au un grad ridicat de risc la deshidratare, mai ales pe timp de caniculă, sunt vârstnicii, cele care fac efort fizic intens, persoanele care suferă de anumite boli, cât si cele care nu beau suficientă apă.

În cazul în care ai febra, diaree, ai vomitat, esti însarcinată, mergi la sport, trebuie să stai afară pentru o perioada mai lungă, în căldură, esti la cură de slăbire, alaptezi, trebuie să crești aportul de apă.

Daca în mod normal o persoana are nevoie de opt pahare de apă pe zi, în aceste condiții poate fi nevoie de până la 12 pahare, astfel încât să fii sigur că te hidratezi suficient.

O persoană care transpira în exces are nevoie, de asemenea, de un consum mai mare de lichide.

Unele boli, precum diabetul si afecțiunile inimii, solicită, de asemenea o hidratare adecvată, de aceea trebuie să ai grija să bei apă. Dacă făci tratamente cu diuretice este un alt motiv pentru care să te hidratezi.

Pe langa apa, sucurile de fructe, laptele și ceaiurile sunt, de asemenea, de ajutor ca să te hidratezi.

Sfaturi ca sa temenții hidratat

-ține o sticlă de apa cu tine pe tot parcursul zilei;

-daca nu iți place apa simpla, poți adauga suc de lămâie;

-când faci sport, bea apa înainte, în timpul și după ce termini exercițiile;

-când iți este foame, mai ales pe timp de caniculă, bea și apă. De multe ori setea poate fi confundată cu foamea. Dacă ești la cura de slabire, cu atât mai bine, căci apa te poate ajuta să slăbești, deoarece crește senzația de satietate și mănânci mai puțin;

-dacă iți este greu să bei apă pe timpul zilei, bea macar la micul dejun, de fiecare dată când iei câte o gustare și în timpul meselor.