Circuitul apei în natură: etape și curiozități

0
547

Circuitul apei în natură descrie mişcarea apei la suprafaţa pământului, în atmosferă şi sub pământ. Apa circulă constant dintr-un loc  în altul prin evaporare, condensare, precipitaţii sau colectare.

În cadrul ciclului mare al apei apar o serie de cicluri mai mici, dar deosebit de importante:

       – circuitul biologic reprezintă pătrunderea apei în organismele vegetale și animale și redarea ei apoi în circuitul natural. Astfel, metabolismul biologic reclamă, parțiala folosire a apei absorbite, pentru transformări biochimice, restul apei fiind redat prin transpirație, respirație:

–        circuitul apă-om-apă, este caracterizat prin intervenția omului, prin activitățile societății omenești în circuitul natural. Dacă omul ca individ se integrează în mod natural în circuitul biologic, acest lucru nu mai este valabil în cazul metropolelor moderne și a marilor industrii. Apa impurificată poate influența considerabil și, de obicei, negativ, calitățile apelor naturale.

Din uriașa cantitate de apă existentă în natură și care circulă în continuu, în prezent, folosințelor umane le sunt accesibile numai apele dulci de suprafaţă, precum și apele subterane, până la o adâncime de circa 800 m. Așa numitele mări subterane, de exemplu, Sahara, permit, deobicei, numai un consum foarte redus de apă, deoarece sunt fosile.

Curiozităţi despre circuitul apei în natură:

  • Apa este o resursă naturală, pe care omul nu are cum să o producă.
  • Soarele este o forţă determinant în circuitul apei în natură.
  • Atunci când apa se schimbă dintr-o stare în alta sau trece dintr-un mediu în altul, fie eliberează energie, fie absoarbe energie.
  • Transpiraţia este procesul prin care vaporii de apă din frunzele plantelor sunt eliberaţi în atmosferă.
  • Aproape 70% din suprafaţa Pământului este acoperită cu apă.
  • Apa este reciclată continuu, aşadar, e posibil ca apa pe care o bem astăzi să fie aceeaşi apă, pe care o beau şi dinozaurii, cu milioane de ani în urmă.
  • Doar 3% din cantitatea de apă de pe Pământ este apă care poate fi băută.