Codul Galben de secetă hidrologică a fost prelungit până la 12 septembrie

0
327

Serviciul Hidrometeorologic de Stat a prelungit până la 12 septembrie Codul Galben de secetă hidrologică, transmite MOLDPRES.

Hidrologii atestă secetă în râurile și lacurile din Republica Moldova din cauza lipsei precipitațiilor și a temperaturilor înalte. „Solicităm agenților economici și populației să consume rațional resursele de apă”, se reiterează într-un comunicat al instituției.

De asemenea, până la 11 septembrie, pe întreg teritoriul ţării este valabil Codul Galben de pericol excepţional de incendii. În intervalul 5-11 septembrie din cauza insuficienții de precipitații în majoritatea raioanelor s-a menținut pericol excepțional de incendiu (clasa V) cu caracter natural și amenințare de incendiu a fâșiilor forestiere și a culturilor agricole.

În acest context, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a reiterat atenţionarea asupra respectării regulilor antiincendiare. Pompierii au solicitat cetăţenilor să nu aprindă vegetaţia uscată şi resturile menajere, să evite aprinderea rugurilor şi a miriştilor, iar în caz de incendieri, fie şi neînsemnate, să apeleze la 112.

Totodată, în cazul în care în păduri sau teritorii adiacente vor fi observate situaţii ieşite din comun, specialiştii Agenţiei “Moldsilva” roagă să fie contactați la linia fierbinte 022 211 311.

Сod Galben de secetă hidrologică se emite în cazul când debitul apei în bazine acvatice atinge cote de 50% şi mai joase din norma multianuală.