Conducta de aducțiune de la Stația de Apă Nistru a fost remediată. Pentru a urgenta înlăturarea avariei, lucrările de reparaţie au început în timpul nopţii!

0
505

Conducta de aducțiune cu D-1200 mm, a apei brute de la Stația Apă Nistru spre Stația de Tratare Apă Chișinău, a fost reparată cu succes.  Avaria s-a produs pe 27 iunie, în imediata apropiere a Stației de pompare Tohatin.  O echipă  a Departamentului Dispecerat au sistat apa de urgenţă, efectuând lucrări pe tot parcursul nopții. O altă echipă, de la Departamentul Rețele Apă Chișinău, chiar în dimineața acestei zile au demarat lucrări de reparație a conductei. Cauza avariei aducțiunii magistrale cu diametrul de 1200 mm este gradul înalt de uzură. Deoarece vorbim despre o aducțiune cu diametru mare, localizarea avariei a fost mai dificilă.

La examinarea avariei s-a apreciat impactul acesteia  asupra  consumatorilor și  al funcţionării reţelelor de alimentare cu apă din zona respectivă  cum ar fi: inundarea  obiectivelor, durata lipsei apei în rezultatul scurgerii puternice etc. Un alt aspect important, a fost şi pregătirea mijloacelor de producţie. Pentru a urgenta remedierea avariei, lucrările propriu-zise au demarat în timpul nopţii. În rezultat, scurgerea a fost reparată. Imediat ce a fost localizată avaria, prin închiderea vanelor de delimitare, apa acumulată în conductă, a fost evacuată până la golirea completă a reţelelor.

Menționăm că, consumatorii confundă aceste lucruri şi în majoritatea cazurilor în neştiinţă de cauză acuză furnizorul de apă de faptul că nu intervine la timp şi tone de apă curg pe drum.  În astfel de condiţii locuitorii capitalei atribuie aceste scurgeri de apă drept pierderi pe care le achită pe nedrept. Mai mult fac referire la diferenţa de volum. Ţinem să precizăm că este vorba despre două ipoteze diferite. Examinarea  și  verificarea în teren a avarierilor este efectuată de către echipele operative din cadrul Serviciului dispeceratul central, care activează nonstop.  Imediat ce sunt localizate, echipele de muncitori își planifică acțiunile de remediere a avariilor. Din cauza complexităţii şi gravităţii avarierilor semnalate, nu toate scurgerile pot fi înlăturate în aceeași zi, iar simplul fapt, că unele avarii se remediază un timp mai îndelungat, nu înseamnă că specialiștii își neglijează obligațiunile de serviciu.  În ultimii ani, specialistii de la S.A. „Apă-Canal Chişinău”, au reuşit să reducă pierderile de apă cu aproape 20 la sută. Acest fapt se datoreaza reabilitarii apeductelor și investițiilor din ultimii ani, efectuate de către  municipalitate şi furnizorul de apa.

În scopul executării unor lucrări de remediere a avarierilor la reţele, pe câteva străzi sunt prevăzute deconectări de apă (vezi rubrica Deconectări pe site-ul întreprinderii – www.acc.md).