Consilierii municipali au votat acordul de grant cu BERD, în valoarea de 11 mln. EUR, destinat renovării Staţiei de Epurare din Chişinău

0
1212

Aleșii locali din Chișinău au aprobat în unanimitate proiectul de decizie prin care primarul interimar Nistor Grozavu este împuternicit să negocieze și să semneze acordul de grant cu Banca Europeană pentru Reconstrucții și Dezvoltare (BERD), în valoare de 11 milioane de euro, pentru reparația sistemului de alimentare cu apă și canalizare din municipiul Chișinău, dar și modernizare a Stației de epurare.

Directorul general al SA „Apă-Canal Chișinău”, Veronica Herța, a declarat că banii sunt pentru lucrările de reparație la Stația de epurare. Acestea vor presupune reabilitarea Stației de epurare și a structurii rezistente pe linia apei, construcția unei noi stații de pompare a apelor uzate și construcția de noi linii de tratare a nămolului, ceea ce nu există în prezent.

Totodată, Veronica Herța a spus că urmează să fie instalate îngroșătoare pentru nămol și sistem de colectare a gazelor rezultate din procesul de descompunere a deșeurilor naturale. Gazele generate vor fi stocate în generatoare de gaze speciale și vor fi utilizate la producerea energiei necesare pentru teritoriul Stației de epurare.

De asemenea, prin reabilitarea Stației de epurare apele reziduale ce sunt eliminate de la Stație nu se vor mai revărsa în râul Bâc. Un alt proces implementat la Stația de epurare ține de stabilizarea nămolului, lipsa acestui mecanism este o cauză de miros neplăcut în municipiu.