Continuă lucrările de amenajare şi dezinfectare a platformelor şi căilor de acces pentru transportarea nămolului

0
1235

Circa 76 mii m3 nămol au fost transportaţi din tuburile geotextile de pe platformele special amenajate în depozitele Staţiei de epurare din Chişinău, lucrările menţionate fiind executate în perioada 14 decembrie – 22 februarie curent. Astfel, pe parcursul anului, sunt utilizate circa 140 de tuburi geotextile cu un volum total de 75 600 – 96 600 m3/nămol/an.
La finele săptămânii trecute au fost efectuate lucrările de salubrizare a platformelor, precum şi a căilor de acces. În scurt timp, urmează desfăşurarea lucrărilor de dezinfectare a acestora.
În scopul minimalizării mirosului insalubru, emanat în timpul transportării, lucrările de evacuare a nămolului sunt efectuate de mai bine de 6 ani numai în perioada rece a anului.
Staţia de epurare activează mai bine de 50 de ani, utilajul fiind deja uzat. În repetate rânduri, din sursele proprii, administraţia S.A. „Apă-Canal Chişinău” a investit în renovarea şi menţinerea utilajului existent, astfel asigurând o buna activitate. Pentru ca sistemul de epurare să funcţioneze eficient este nevoie construcţia unei noi staţii. Pentru asta, însă este nevoie de surse financiare considerabile.
În acelaşi context, subliniem, că tehnologiile utilizate din 2009 şi până în prezent pentru prelucrarea nămolului şi-au demonstrat eficacitatea. Deşi, fiind o soluţie temporară pentru stocarea nămolului, geotuburile au permis reducerea suprafeţelor platformelor de nămol de la 37 ha la 3,6 ha, astfel, fiind redus esenţial mirosul pestilenţial de pe platformele de prelucrare a nămolului.
Reamintim, că în conformitate cu Programul de Investiţii Prioritare (PIP), finanţat din creditele BERD şi BEI, S.A. „Apă-Canal Chişinău” preconizează reconstrucţia şi modernizarea Staţiei de epurare, cu construcţia instalaţiilor de prelucrare a nămolului. Cea mai mare parte de investiţii sunt destinate primei faze de reabilitare a Staţiei de Epurare şi a circa 15 km de reţele magistrale de canalizare, inclusiv 3 km de colectoare de dimensiuni majore. În special la SE este prevăzută construcţia instalaţiilor noi de tratare a nămolului, cu obţinerea biogazului utilizat pentru producerea energiei electrice şi termice, iar nămolul igienizat va putea fi utilizat în agricultură.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here