Copii de la o grădiniță privată în excursie la S.A. „Apă-Canal Chișinău”

0
1392

Un grup de copii de la o grădiniță privată din capitală,  au  vizitat  obiectivele furnizorului de apă, printre care și Laboratorul de ape uzate. Pentru început, copii au vizionat un filmuleț video cu tematica Drumul Apei.  Grupul de copii a fost primit cu căldură de către angajaţii companiei şi li s-a explicat cu răbdare rostul şi rolul apei în natură. Specialiștii de la “Apă-Canal Chișinău” susțin că, aceste vizite sunt un prilej bun de a explica copiilor,  că apa nu vine aşa, “de capul ei” în robinetele noastre.  Drumul apei spre consumatori este unul destul de anevoios şi plin de obstacole.  Apa din râu este pompată la o Staţia de Apă Nistru, care este situată la Vadul lui Vodă. Ulterior, apa parcurge o distanţă de 30 de km până  a ajunge la Staţia de Tratare a Apei,  care se află la Chişinău. Procesul de tratare a apei este unul foarte complicat. Se folosesc reagenţi, reactivi, dezinfectanţi. Urmează un alt proces de filtrare în staţii. Toate filtrele sunt încărcate cu nisip şi cărbune activ. După filtrare, apa iarăşi este dezinfectată şi e pompată în bazinele de înmagazinare. Din bazine începe distribuirea în tot municipiul. Întreg procesul este controlat de laborator. La fiecare etapă, o dată pe oră, se iau probe biologice. Se controlează calitatea apei la intrare, după utilizarea reactivelor, după decantare, după filtrare şi la intrarea şi ieşirea din magazinele de depozitare.

După vizionarea filmului video, copii au vizitat Laboratorul de ape uzate. Aici au avut posibilitatea să vadă cum se efectuează probe ale apei, fapt ce i-a entuziasmat cel mai mult. Picii au făcut coadă pentru a vedea și mai bine cum se fac analizaele de laborator. La finalul excursiei, copii au reușit să perceapă rolul apei, dar și importanță consumului unei ape de calitate, precum este cea d ela robinet, livrată de furnizorul de apă din Chișinău.

Această vizită face parte  din proiectul educaţional „Prețuind apa, prețuiești viața” iniţiat de S.A. „Apă-Canal Chișinău”,  şi este un suport pentru pregătirea generaţiei de mâine, privind comportamentul faţă de resursele de apă. S.A. “Apă-Canal Chișinău” va continua programele educaționale dedicate copiilor cunoscute cu genericul “Preţuind apa, preţuieşti viata!”.