Coronavirus: OMS atenţionează: „Nivelul de infectare este alarmant”

0
301
A stop sign with the message stop COVID-19 illustration.

Au trecut mai bine de opt luni de la debutul pandemei de coronavirus, iar cazurile de infectare continuă să crească de la o zi la alta. În acest context, Organizația Mondială a Sănătății trage un semnal de alarmă, context în care este primordial să fie aplicate un șir de masuri de prevenire a infecției, și mai cu seamă la locurile de muncă.

De rând cu oamenii din linia întâi: personalul medical, farmaciștii, angajații din supermarketuri, magazine alimentare, polițiștii, pompierii și alți angajați din domeniul ordinii și liniștii publice, în perioada situației de urgență și nu numai, un rol aparte revine pe seama  persoanele care lucrează în societăți și instituții care se ocupă de prestarea serviciilor de salubritate, de curățenie în locurile publice, de asigurare a serviciilor de termie, de gaze și, nu în ultimul rând, de asigurarea celui mai vital produs – apa!

Astfel în cadrul întreprinderii ,, S.A. ,, Apă-Canal Chișinău” sunt repectate cu strictețe masurile  de prevenire a infecției cu COVID-19.

Cea mai importanță acțiune este igienizarea locurilor de muncă. Adminstrația funrizorului de apă în permanență asigurară angajații cu șervețele și dezinfectanți pe bază de alcool de 70% pentru prelucrarea echipamentului individual de lucru unelte de lucru, decît cele individuale (personale). La rândul lor, angajații instituției au grijă să:

• Prelucreze frecvent, cu utilizarea substanțelor dezinfectante ce au efect virulicid, toate suprafețele din mediul ocupațional, îndeosebi a mânerelor de la uși, barelor de la scări, etc.

La prelucrarea suprafețelor se folosesc substanțe dezinfectante recomandate pentru acest scop  Substanțele dezinfectante trebuie să fie folosite în conformitate cu indicațiile de pe etichetă (modalitatea de utilizare și timpul de expunere).

La fel de important este și Promovarea igienei mînilor. Spălatul frecvent și minuțios pe mîini este un aliat sigur în lupta împotriva infecției. În acest sens au fost instalate dozatoare cu săpun lichid,  uscătoare de mîni și/sau a șervetelor de hîrtie de unică folosință. De asemenea, sunt afișate materialelor informative ce promovează spălarea corectă a mâinilor, iar la intrarea în instituție, în locuri vizibile și accesibile sunt dozatoare cu dezinfectant pentru mâini pe bază de alcool.

Și nu în ultimul rând fiecare angajat ține cont și de Igiena respiratorie la locul de muncă. Asfel nu se admite aglomerarea spațiilor de serviciu, se  respectă distanța de cel puțin 1 metru între angajați și vizitatori.

De asemenea, întru asigurarea comodității clienților, Furnizorul de apă informează că toți angajații ACC sunt echipați în modul corespunzător cu măști de protecție. Accesul consumatorilor în incinta furnizorului de apă este limitat, iar la necesitate le sunt puse la dispoziție maști și mănuși.

În incinta operatorului, în special, în locurile unde există contact direct cu persoane din exterior, toate suprafetele sunt dezinfectate periodic și sunt puse la dispoziția clienților dar și a angajaților, solutii de dezinfecție.