Cu prilejul Zilei Naționale a Vinului, circa 850 de oameni au avut posibilitatea de a testa gratuit calitatea apei!

0
1104

Cozi la laboratorul mobil de testare a calității apei!  Sute de probe de apă au fost înregistrate în weekendul trecut la Laborator mobil, amplasat în Piața Marii Adunări Naționale. În pofida ploii de afară, sute de oameni au venit pentru a testa gratuit calitatea apei, apreciind evenimentul organizat de către S.A. „Apă-Canal Chişinău”. Vizitatorii standului nu au fost doar locuitorii capitalei, dar  și persoane venite din raioanele Moldovei. Astfel, au fost colectate probe nu doar din localitățile din preajma municipiului Chișinău, cum ar fi: Suruceni, Drasliceni, Ghidighici, Zâmbreni, Stăuceni, Ialoveni, Strășeni, dar și din raioane mai îndepărtate cum ar fi: Ungheni, Criuleni, Rezina, Cantemir, Florești, Căușeni, Cimișlia.

Astfel, în cele două zile, pe 7-8 octombrie, curent, specialiștii furnizorului de apă au înregistrat 855 de probe pentru testarea calității apei, 120 dintre care deja au fost analizate. Restul probelor vor fi testate, iar rezultatele vor fi expediate persoanelor prin intemediul poștei electronice sau printr-o scrisoare oficială. La laborator, au fost aduse pentru testare probe de apă din diferite surse, cu ar fi:

42 – din sonde arteziene;

522 – fântâni cu izvor local;

148 – de la robinet;

26 – apă îmbuteliată;

59 – probe de apă deja filtrate.

Precizăm că au fost efectuate investigații la următorii parametri: PH, conductivitate, duritate totală, cloruri. Totodată, locuitorii Chișinăului și oaspeții capitalei, au avut posibilitatea să obțină mai multe informații privind calitatea apei nemijlocit de la specialiştii întreprinderii. În afară de activităţile de informare şi conştientizare a importanței apei pentru o viaţă sănătoasă, doritorii au avut posibilitatea de a testa rapid nivelul de hidratare a organismului, a consulta specialiștii referitor la alimentația sănătoasă și a consumului necesar de apă etc.

Amintim că, la începutul anului curent, „Apă-Canal Chișinău” a organizat mai multe acțiuni de informare, comunicare și sensibilizare a populației privind importanța apei de la robinet. Pe 22 martie, de Ziua Mondială a Apei, calitatea apei a fost testată la un laborator mobil în Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfânt”.