De ce în timpul pandemiei este atât de important de a bea apă…

0
406

Cele mai simple metode de profilaxie adesea sunt şi cele mai importante şi eficiente. Printre acestea se numără consumul de lichide din abundenţă. În continuare veţi afla mai multe despre proprietăţile imune ale apei.

Apa dizolvă „deşeurile”

Apa este cel mai puternic solvent natural. Pentru purificare organismul are nevoie de apă – el o utilizează pentru a dizolva şi a evacua „deşeurile”. La „deşeuri” sunt atribuiţi numeroşii compuşi – de la celule imune moarte şi celule ale infecţiilor până la reziduurile medicamentelor şi radicali liberi. Radicalii liberi sunt compuşi, care afectează celulele şi le fac mai vulnerabile la bacterii şi viruşi. Ei pătrund în organism din afară, odată cu alimentele de proastă calitate, din atmosfera poluată etc. Cu cât mai curat este organismul, cu atât mai puternic este sistemul imunitar, care nu se sustrage la lupta cu „deşeurile”.

Apa umezeşte mucoasele

80% din sistemul imunitar îl constituie barierele – pielea și suprafețele mucoase. Sarcina lor este de a nu lăsa infecţia să pătrundă în organism.+

Însă doar mucoasele umede creează „o peliculă lipicioasă”, pe care se menţin bacteriile şi viruşii. În lipsa umidităţii necesare, acestea devin uscate şi infecţia pătrunde cu uşurinţă în lipsa unei bariere sigure. Altfel spus, doar mucoasa umedă conţine secretorul Ig A (imunoglobulina A) care reţine infecția.

Apa ajută sistemul limfatic

Flegma, secreţia nazală şi a gâtului – aceasta este limfă cu surse moarte de infecţie. Cu cât mai multă apă vei consuma, cu atât mai simplu organismul se va curăţa de sursele moarte de infecţie la etapa iniţială a bolii.+

Puritatea limfei în proporţie de 90% depinde de menţinerea echilibrului acvatic. Dacă te-ai îmbolnăvit deja şi doreşti ca infecţia să fie eliminată cât mai repede şi eficient din bronhii, plămâni şi nazofaringe, atunci bea cât mai multă apă, chiar mai mult decât norma zilnică.+

Apa face parte nu doar din compoziția limfei, ci și a tuturor lichidelor lubrifiante, mucusului şi secreţiilor, de la salivă şi până la bilă. Toate aceste lichide participă la consolidarea imunităţii, deoarece au efect antibacterian.

Apa îmbunătăţeşte funcţia sistemului excretor

Însă nu doar sistemul limfatic elimină din organism compuşii nocivi. De exemplu, o modalitate la fel de eficientă de purificare este urinarea, în timpul căreia organismul pierde o cantitate mare de apă. Ştii deja, cu cât este mai curat organismul, cu atât mai puternic este sistemul imunitar.

Apa îmbunătăţeşte schimbul de căldură

Împreună cu transpirația, corpul se răcește, iată de ce consumul de apă este extrem de important dacă avem febră. Cu atât mai mult că în timpul bolii pierdem o multă apă ca urmare a respiraţiei intensive.+

În plus, organismul percepe drept boală nu doar virusul, despre care acum se vorbeşte peste tot. El are nevoie de apă pentru a „stinge” orice formă de inflamaţie, cum ar fi cele, care se formează după un antrenament complicat.

Apa participă la toate procesele din organism

Apa nu este implicată doar în procesul de purificare a corpului. Ea are un rol esenţial în toate procesele, inclusiv în numeroase procese imune, reacţii de reabilitare etc. Cel puţin, apa accelerează transportarea nutrienţilor la celulele, care au nevoie de aceştia, dar mecanismele sunt mult mai multe. Ce cantitate de apă este necesar să consumăm? În timpul pandemiei, mai mult decât doreşti. Este foarte bine de a folosi apă alcalină – în acest scop adaugă în ea suc de lămâie sau clorofilă.
Bea apă cu înghițituri mici și pe tot parcursul zilei – este foarte simplu şi foarte util.