Gerul a îngheţat zeci de branşamente

0
157

În pofida recomandărilor şi avertizărilor repetate, lansate de către reprezentanţii întreprinderii, gerul din ultimele zile a lăsat fără apă mai mulţi locuitori ai capitalei, după ce zeci de instalaţii de apă neprotejate au îngheţat. La Departamentul dispecerat al S.A. „Apă-Canal Chişinău” au fost înregistrate circa 20 de cazuri de îngheţ a branşamentelor şi a apometrelor. Vorbim, în deosebi, despre instalațiile din sectorul particular. La necesitate, echipele de intervenţie ale întreprinderii se deplasează în adresele vizate pentru a remedia problemele apărute.

S.A. „Apă-Canal Chişinău” reaminteşte consumatorilor, că în perioada rece a anului, este necesar să fie întreprinse măsuri de protecţie şi încălzire suplimentară a branşamentelor şi apometrelor, în scopul prevenirii riscului de îngheţ a acestora.

Astfel, pentru a reduce la minimum neplăcerile cauzate de îngheţuri, consumatorii urmează să asigure protecţia şi integritatea fizică a apometrelor, care sunt amplasate în căminurile din curţile imobilelor particulare, cât şi din subsolurile blocurilor, iar gestionarii trebuie să termoizoleze regulamentar gurile de acces la revizii, reţelele interioare de canalizare şi branşamentele.

Totodată, specialiştii întreprinderii atenţionează şi despre respectarea prevederilorRegulilor şi Normelor în Constructii la pozarea şi exploatarea conductelor, precum şi la termoizolarea corectă a contoarelor de apă rece. În scopul evitării unor eventuale avarii, precum şi a unor cheltuieli inutile, este iminent necesar ca branşamentele şi apometrele să fie izolate cu materiale speciale, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul, trebuie să fie foarte bine ermetizat. Gestionarii fondului locativ sunt obligaţi să protejeze aceste bunuri.

În cazul în care condiţiile enumerate nu vor fi respectate, S.A. „Apă-Canal Chişinău” îşi declină responsabilitatea pentru sistarea ulterioară a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a îngheţării instalaţiilor de contorizare.