Spălatul pe mâini este cea mai importantă recomandare, pe care ne-o dau experții în sănătate pentru a preveni infecția cu COVID-19, acționând în două feluri. În primul rând, spălatul mâinilor îndepărtează fizic germenii de pe suprafața mâinilor și, în același timp, săpunul are puterea de a distruge anumiți agenți infecțioși.
Coronavirusurile
sunt virusuri încapsulate într-o anvelopă lipidică, iar săpunul poate
distruge acest strat de grăsime, eliminând capacitatea de infecție a virusului.
Mai mult, săpunul poate îndepărta virusul de pe piele.
Cercetătorii avertizează, că dacă vrem să ne protejăm de infecție, nu este de
ajuns să ne spălăm doar cu apă și nu pentru perioade mai mici de 15 secunde.
Cercetătorii
au ajuns la concluzia, că temperatura apei nu are importanță în ceea ce
privește eficiența spălatului. De asemenea, susțin că este important să
spălăm mâinile prin frecare, până la apariția spumei, deoarece acest lucru
ajută la îndepărtarea mai bună a germenilor de pe mâini. Mai mult, recomandă
utilizarea de săpun lichid sau gel, care sunt mai eficiente decât
săpunurile spumante, potrivit unui studiu. Argumentul ar fi că persoanele tind
să se spele un interval de timp mai scurt când folosesc săpun spumant.
În ceea ce privește săpunul
solid, mai multe studii au arătat, că germenii pot rămâne pe săpunul care
este umed în urma utilizărilor frecvente. Totuși, alte studii au observat că
bacteriile nu se transferă la următoarea persoană care folosește săpunul.
Potrivit recomandărilor, dacă săpunul rămâne lipicios după spălarea pe mâini,
este bine să îl clătim sub apă, iar apoi să îl uscăm, menținându-l uscat între
două spălări.
Un studiu a arătat, că spălatul pe
mâini doar cu apă reduce bacteriile cu un sfert din cantitatea de bacterii de
dinainte de clătit. De aceea, când ne aflăm într-o toaletă publică fără săpun,
este utilă chiar și frecarea mâinilor sub apă, întrucât poate avea un
beneficiu.
Cât despre intervalul de timp pe
care să îl acordăm spalatului pe mâini, Centrul pentru Prevenirea și Controlul Bolilor (CDC) susține,
că acesta ar trebui să fie de cel
puțin 20 de secunde.
De asemenea, atunci când ne
spălăm, este importantă acoperirea tututor zonelor mâinii, având in vedere că,
de obicei, oamenii nu acordă importanță feței dorsale a mâinii și zonei distale
(unghiile).
Mai mult, rezultatele studiului
arată, că intenția contează și că efortul oamenilor de a se spăla cât mai
corect poate scădea riscul de contaminare.
La final, se recomandă uscarea
mâinilor cu prosoape de hârtie, întrucât acestea pot îndepărta o cantitate
suplimentară de germeni, în comparație cu simplul spălat pe mâini. De asemenea,
riscul de răspândire a infecției scade cu cât mâinile sunt mai uscate.
Dacă nu reușim să ne spălăm cu apă și săpun, atunci este utilă folosirea unui dezinfectant pentru mâini, deoarece virusurile încapsulate în membrane lipidice precum coronavirusul, sunt distruse de dezinfectantele pe bază de alcool (cu cel puțin 62% alcool). Când ne curățăm cu dezinfectant, trebuie să acoperim întreaga suprafață a mâinilor și să ne spălăm până când s-au uscat mâinile, ceea ce durează aproximativ 20 secunde.
Menținerea curată a mâinilor se poate realiza prin evitarea suprafețelor contaminate, utilizarea unui prosop de hârtie curat pentru deschiderea ușilor la toaletă și dezinfectarea cât mai frecventă a ecranului telefoanelor și a tastaturii de la calculator.
Sursa: https://www.romedic.ro/importanta-spalatului-pe-maini-pentru-a-preveni-infectia-cu-coronavirus-0P38084