Ion Ceban: Noi metode de prelucrare a nămolului stocat la Stația de Epurare!

0
268

Primarul general al mun. Chișinău, Ion Ceban joi, 30 iulie s-a aflat în inspecție la Stația de Epurare, Chișinău. În cadrul vizitei sale de lucu au fost verificate depozitele provizorii de stocare a nămolului, obținute în rezultatul prelucrării la Stația de Epurare.

Astfel, zilnic, de la Stație sunt obținute 100 de metri cubi și se stochează provizoriu în locurile special amenajate. Acest nămol este deshidratat și dezinfectat, ceea ce nu se făcea anterior, pentru eliminarea mirosului, după care se stochează și urmează a fi tratat prin metode de piroliză orizontală. Datorită noilor metode aplicate,
în zona nu există miros puternic așa cum era la începutul anului, când au debutat lucrările. Mai mult, la cele 3 lacuri de acumulare, unde au fost depozitate circa 500 de mii de metri cubi de nămol, stocați începând cu 2008, aici unde în luna martie era imposibil de respirat, acum nu există miros. Primarul gen. al mun. Chișinău, Ion Ceban a declarat că cele 3 lacuri de acumulare a nămolului au fost izolate conform protocolului de proiect realizat de către municipalitate. ,,Astfel, protejăm cetățenii de catastrofa ecologică. Este îmbucurător faptul că și la centrifugele de deshidratare a nămolului, sunt păstrate toate normele. Propun ca una din ședințele Consiliului Municipal Chișinău să aibă loc anume aici, deoarece mulți la început de an nu credeau că vom reuși să rezolvăm problema. Sigur, nu este suficient, depunem tot efortul în continuare”, a adăugat Ion Ceban.

În context edilul capitalei a specificat și despre necesitatea construcției unei stații de tip închis. Amintim că, în prezent la Stația de Epurare continuă efectuate lucrările de construcție și modernizare.