Legea privind calitatea apei potabile, adoptată de Parlament în lectură finală

0
750

       Parlamentul a votat, ieri, 19 decembrie 2019, în lectură finală, Legea privind calitatea apei potabile, care are drept scop creșterea calității apei destinate consumului prin asigurarea purității acesteia și excluderea riscurilor pentru sănătatea oamenilor.

       Documentul stabilește procesul de monitorizare a calității, condițiile de calitate a apei, precum și autoritățile responsabile pentru informare și monitorizare. Potrivit proiectului, apa din robinetul consumatorului, apa potabilă îmbuteliată, precum și apa folosită în procesul de producție la întreprinderile alimentare trebuie să corespundă parametrilor stabiliți. Aceasta trebuie să fie curată, lipsită de microorganisme, paraziți sau substanțe care prin concentrația sa constituie un pericol potențial pentru sănătatea umană.

       În acest sens, producătorii și distribuitorii vor fi obligați să respecte parametrii de calitate și să elaboreze planuri de siguranță a apei.

       De calitatea apei vor fi responsabile și autoritățile publice. Astfel, Agenția Națională pentru Sănătate Publică (ANSP) va monitoriza calitatea apei la fiecare etapă de producere, iar Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor va supraveghea calitatea apei potabile utilizate de întreprinderile de profil alimentar și a apei îmbuteliate comercializate.

       De asemenea, vor fi supuse controalelor sursele ce asigură apa potabilă în mediul rural, spre exemplu fântânile. Acestea vor fi verificate o dată la 3 ani de către subdiviziunile teritoriale ale ANSP. În cazul în care analizele de laborator vor indica că apa nu întrunește condițiile necesare, se va interzice utilizarea acesteia pentru consumul uman, al animalelor şi pentru irigații.

       În scopul informării consumatorilor, Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va publica pe pagina web a instituției, o dată la 3 ani, Raportul naţional privind calitatea apei potabile.

Sursa: /http://moldova-suverana.md/article/din-agenda-parlamentului-2-19-decembrie-2019_29431/