Lucruri importante pe care să le știi despre coronavirus COVID-19!

0
871

Situația privind coronavirusul este îngrijorătoare. Haideți să avem mai multă grijă de noi! Câteva sfaturi sunt mereu binevenite. Așadar, ce trebuie să știm până în acest moment despre coronavirus COVID-19:

– Coronavirusul se transmite prin contactul la nivelul suprafețelor, prin picăturile de tuse și salivă ajunse pe față, gură, nas, ochi. Dacă cineva tușește și sar picături pe butoanele unui lift  sau pe un scaun, ori pe o masă, cine va atinge acea suprafață cu mâna și apoi își va atinge fața, gura, ochii, va fi infectat.

– Simptomele sunt febra, tusea (de obicei seacă) și dificultatea în respirație, care apare după o săptămână de boală. Este o boala care durează destul de mult, peste o săptămână. Nu prea se întâlnesc rinoreea (mucii), strănutul sau durerea de gat.

– Perioada de incubație este între 2-14 zile, dar, de câteva zile, se sugerează că ar fi chiar 24-27 zile. În această perioadă fără simptome omul este contagios și răspândește virusul.

– Virusul rezistă în jur de o săptămână la temperaturi sub 20, apoi la peste 25-30 începe să moară, deci, Doamne ajută! sa vina căldura cât mai repede.

– Virusul e distrus de săpun, de dezinfectanţi comuni precum alcoolul medicinal. Deci, igiena mâinilor e foarte importantă. Nu mâncați fără să vă spălați pe mâini.

– Mâncarea ambalată este cea mai sigură. Atenție și la pâinea neambalată. Luați după dumneavoastră șervețele umede dezinfectante, dacă nu aveți cum să vă spălați pe mâini. Curățați mai des suprafețele cu alcool sau alte dezinfectante.

– Atenție în mijloacele de transport în comun, în magazine, restaurante, la muncă. Ștergeți și telefonul și tastatura, deoarece de obicei, sunt cele mai murdare lucruri, dar și cele mai des folosite.

– Folosirea măștii ajută dacă ești deja bolnav, să nu dai mai departe. Pentru cei sănătoși este cu 2 tăișuri, deoarece specialiștii nu zic că ar proteja, ba mai mult, ar putea să încurce, deoarece pui mâna sa o scoți sau o lași pe masă, apoi o pui din nou pe față și uite așa te infectezi mai ușor.

– Atenție la cei veniți din Italia. Sunt deja multe cazuri acolo. Încercați să nu vă întâlniți 2 săptămâni cu ei și ar fi bine să stea în carantină 14 zile.

– Oricine începe să aibă febră, tuse și respirație grea și a intrat în contact cu cineva venit din China, Italia, Coreea de Sud, Japonia sau alte ţări asiatice în ultima lună, nu iese din casă, pune masca și anunță ambulanţa la 112.

– Cei mai afectați sunt cei în vârstă și cei cu boli asociate 80%.

– Cei mai mulţi se vindecă total 97%. Doar cazurile grave se internează, adică cei care au nevoie de suport în respirație şi la care starea este afectată.

– Momentan nu există un tratament pentru acest virus. Se încearcă unele tratamente care se dau în HIV și imunoglobuline la cei cu faza severă, dar nu este nimic sigur. Se merge doar pe simptomatice pâna în prezent.

– Cele mai afectate ţări cu cazuri în creștere sunt China, Coreea de Sud și, mai nou, Italia.

– Cei care sunt în carantina nu sunt bolnavi. Ei sunt doar suspecți.

Haideți să îmbunătățim igiena în această perioadă şi vom trece cu bine și de acest pericol!

Sursa: https://unica.md/sanatate/10-lucruri-importante-pe-care-sa-le-stii-despre-coronavirus-covid-19/?fbclid=IwAR12cfiQrokBEDM_Krs33mH-P6jgPEyhd08pJWw66q41F6s2gYeU-qyDWc0