Moldova trece la ora de iarnă în acest weekend!

0
360

În acest weekend, mai exact, duminică, pe 25 octombrie, ora 03:00 va deveni ora 02:00, astfel că va trebui să dăm ceasurile înapoi cu o oră. Ultima duminică a lunii octombrie va fi cea mai lungă zi a anului, cu 25 de ore. În 2020, Republica Moldova va trece la ora de iarnă, ca și în anii precedenți. În prezent, mutarea sezonieră a acelor ceasornicelor se efectuează în peste 80 de ţări din cele 192 de state ale lumii.

Cum ne afectează trecerea la ora de iarnă. Această schimbare aduce un prim avantaj, acela că dormim mai mult cu o oră, însă nu vorbim numai de beneficii odată cu această schimbare. Sunt persoane care se confruntă cu stări de stres, anxietate sau chiar depresii din cauza acestei schimbări, deoarece nu se pot adapta atât de repede la noua oră. Schimbarea poate veni la pachet cu stări de nervozitate și oboseală, deoarece acest proces de adaptare se manifestă diferit de la o persoană la alta. Adaptarea organismului la trecerea la ora de iarnă poate dura până la câteva săptămâni, iar asta poate însemna o perioadă cu somn mai neliniștit, depresie, risc crescut de accident vascular cerebral din cauza creșterii nivelului de cortizol. Pentru ca trecerea la ora de iarnă să nu îți afecteze organismul, este important ca orele de somn să fie respectate în fiecare noapte, ba chiar să adormi până în ora 22.00, pentru a avea un somn odihnitor, dar și să renunți la activitățile suprasolicitante înainte de somn.

Schimbarea orei a avut loc pentru prima dată în Marea Britanie, în anul 1908.

Ora de iarnă este, de fapt, ora legală oficială standard, legată de conceptul de oră astronomică, folosită în mod normal în majoritatea ţărilor sau teritoriilor, în special în emisfera nordică, acoperind calendaristic, de cele mai multe ori, perioada cuprinsă între lunile octombrie a unui an şi aprilie a anului următor. Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară, al cărei scop este folosirea din plin, cât mai mult timp posibil, a luminii Soarelui, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră.