Peșteri, izvoare și cișmele de poveste pe care le găsești în Republica Moldova

0
955

Republica Moldova a început să fie redescoperită de moldoveni odată cu venirea pandemiei de COVID-19 în țara noastră. Vă invităm să descoperiți locuri de poveste care poate nici nu bănuiai că se găsesc pe teritoriul țării. Unul dintre locurile cele mai unice din Moldova este – Pestera Surpizelor. Pestera Surpizelor a doua cea mai mare peșteră după ,,Emil Racovita” și a treia cea mai lungă din Europa. În clasamentul mondial, ea se află pe locul șase, ceea ce ne face deja mândri de o astfel de minune.

Pestera Surpizelor este situată în apropierea satului Zoloceni, pe malul drept al Nistrului. Lungimea Pestera Surpizelor sa depășește 1700 m. Pestera Surpizelor A fost descoperită întâmplător, de către speologi-amatori la sfârșitul secolului al XX-lea. Peștera a apărut ca urmare a proceselor exogene, datorită cutremurelor puternice și a falielor tectonice. Vârsta acestor pietre calcaroase Pestera Surpizelor (gândiți-vă!) -are 130.000.000 de ani. Cea mai mare sală Pestera Surpizelor în lungime este de 25 de metri, lățimea – 6, și înălțimea – 7 metri! Țineți minte întotdeauna că, pentru o persoană nepregătită, expediția independentă într-o peșteră se poate termina tragic.

Pestera ,,Emil Racovita”. La extremitatea nordică a Republicii Moldova, în apropierea satului Criva, raionul Briceni, la aproximativ 150 m de granița cu Ucraina, se află intrarea în celebra peştera carstică de gips „Cenuşăreasa”, care în anul 1991, conform deciziei Guvernului Republicii Moldova, a fost redenumită în peştera „Emil Racoviță” (1868-1947) în cinstea vestitului biospeleolog român.
Ţinem, să subliniem acest fapt, în scopul de a face lumină asupra problemei denumirii peşterii şi în ce priveşte principiile de conferire a anumitor nume monumentelor naturale în întreaga comunitate științifică internațională. Peștera Cenuşăreasa după lungimea labirintului său ocupă în lista celor mai mari peşteri din lume locul al 26-lea şi locul onorabil ‒ 3 printre peșterile de gips. În prezent, sînt deja cercetaţi aproximativ 92 km ai labirintului peşterii. Volumul total al peşterii constituie aproximativ 700 de mii de metri cubi. Adîncimea maximă în peşteră ‒ 52 m, înălțimea maximă a încăperilor sale (săli și pasaje) ajunge pe alocuri pînă la 11 m, iar înălțimea medie e de 3,24 m. Adîncimea maximă a pînzelor (fîntînilor) ‒ 18 m.

Peștera Răposaților. ​Nordul republicii adăpostește o cavernă naturală în stîncă de calcar sarmatian. Ca suprafață, peștera ajunge până la apele Nistrului. Descoperită acum 20 ani de localnicii satului, se consideră că – față de celelalte 2 peșteri – trecerea internă este mai ușoară pentru turiști.

Izvorul în toltre, Jeloboc, Orhei. Satul Jeloboc din raionul Orhei se află la circa 10 km de orașul Orhei, pe malul rîului Răut şi pe panta văii rîului. Răutul coteşte aici de două ori brusc, şerpuind prin defileu de-a lungul masivelor nu prea înalte de toltre.
La aproximativ 50 m de malul Răutului, pe un deal stîncos abrupt, dintre două stînci curge un izvor cu o gură mare, cu apă foarte curată şi de calitate. Trecerea nemijlocită pînă la izvor este baricadată şi închisă cu un lacăt, acest lucru este legat de regimul de protecţie a resurselor de apă. Apa izvorului curge spre staţia de captare şi castelul de apă, iar surplusul ei, aproximativ jumătate din stocul de apă sau 2 mii de metri cubi pe oră, curge printr-o țeavă într-un pîrîu, care se scurge nemijlocit în rîul Răut. Staţia prin intermediul unei reţele de ţevi aprovizionează cu apă potabilă orașul Orhei, asigurînd pe deplin necesarul de apă potabilă.

Izvoarele satului Plop, Donduşeni. La nordul raionului Dondușeni, în valea rîului Cubolta, se întinde un sat vechi moldovenesc ‒ Plop. Acesta este situat pe un deal, iar în partea lui de jos, la marginea satului, curge rîul Cubolta, care izvorăşte în raionul Ocnița, în apropiere de satul Lipnic.
Satul nu este foarte mare, are aproximativ 1500 de locuitori, dintre care majoritatea o constituie moldovenii (96%). Este un sat liniștit și confortabil, un pic pustiit, ca multe alte sate din Moldova. Satul Plop este renumit pentru izvoarele sale, care din cele mai străvechi timpuri izvorăsc de la poalele unei pante mari și abrupte formate din calcaruri sarmatice în imediata vecinătate a rîului Cubolta, pe care îl alimentează cu apă. Potrivit diverselor publicații, se știe că aici existau circa 50 de izvoare, situate de-a lungul coastei, care are cîteva sute de metri. Însă, din cauza neglijenței, înnămolirii, alunecărilor, survenite în urma ploilor în cea mai mare parte au rămas fără apă și s-au ascuns sub pămînt, fără a-şi croi drum spre suprafață.

Cişmelele satului Izvoare, raionul Floreşti. La 20 km de centrul raional Floreşti și 124 km de Chișinău se află un sat nu foarte mare, dar confortabil ‒ Izvoare. Conform recensămîntului din 2004 în sat sînt 1.092 de locuitori, majoritatea dintre care sînt moldoveni. Trebuie să menţionăm că în Moldova sînt cîteva sate cu denumirea ‒ Izvoare. Principalele puncte de atracţie ale satului sînt cunoscutele lui izvoare, apele căruia formează un pîrîu, care se varsă în rîul Căinari. În total în sat sînt 11 izvoare, toate izvorînd la poalele unei stînci abrupte, pe care este situat satul.
Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova. Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova. Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Citește mai mult: https://noi.md/md/societate/pesteri-izvoare-si-cismele-de-poveste-pe-care-le-gasesti-in-republica-moldova
Facebook: NOI.md | Telegram: Noi_md