Privind schimbarea culorii apei la robinet din str. Calea Ieşilor 61/5 din capitală

0
1174

S.A. „Apă-Canal Chişinău”(ACC) informează despre cauzele schimbării culorii apei la robinet pentru consumatorii din str. Calea Ieşilor 61/5.

Astfel, subliniem faptul, că pe parcursul zilei de 8 iunie curent, echipele întreprinderii au efectuat lucrări planificate de  înlocuire a unui segment de apeduct din oţel cu diametrul de 400 mm din str. Calea Ieşilor intersecţie cu str. Ghidighici din capitală, fapt ce ar putea cauza desprinderea microparticulelor de calcar şi fier de pe ţevi care duc la colorarea apei de la robinet.

Nemijlocit după finalizarea lucrărilor menţionate, întru menţinerea parametrilor de calitate a apei, colaboratorii ACC au efectuat lucrări de spălare şi dezinfectare a reţelelor de apă, ce prezintă un proces pur tehnologic.

În astfel de situaţii, deşi schimbarea culorii apei nu prezintă un pericol pentru sănătate, este de preferat să nu se consume apa decât atunci când revine la aspectul normal, ori în caz de strictă necesitate să fie fiartă.

Totodată, reamintim, că este important ca consumatorii să cunoască faptul că modificarea parametrilor de calitate ai apei potabile poate fi cauzată de mai mulţi factori: uzura reţelelor interioare sau exterioare; intervenţiile nesancţionate a asociaţiilor proprietarilor locuinţelor privatizate (APLP), întreprinderilor municipale pentru gestionarea fondului locativ (ÎMGFL) sau a unor persoane iresponsabile, care încalcă prevederile legislaţiei în vigoare şi normele tehnice de exploatare a sistemelor centralizate de alimentare cu apă potabilă şi de canalizare, rezultatul cărora conduce la disfuncţionalitatea acestuia prin poluarea directă sau indirectă a apei potabile, modificând circuitul apei în reţele, distrugând instalaţiile de reglare şi măsurare a apei etc. În aceste cazuri este posibilă schimbarea culorii apei.