Protejati rețelele împotriva înghețului!

0
165

Potrivit meteorologilor, în intervalul zilelor 16-19 ianuarie, vremea se va răci brusc. Astfel, în orele nocturne termometrele vor indica între -10..-15 grade, iar ziua se vor înregistra între -5..-10 grade Celsius. În aceste condiții, furnizorul de apă îndeamnă consumatorii să asigure izolarea termică a locurilor de amplasare a instalațiilor de contorizare, a gurilor de acces la revizii, a reţelelor interioare de canalizare şi a branşamentelor. Pentru evitarea unor avarii precum şi a unor cheltuieli inutile, este necesară protejarea contoarele de apă rece prin izolarea cu materiale speciale a branşamentelor şi a apometrului, lăsând liber doar cadranul de citire a datelor de consum de apă. De asemenea, capacul de acces care închide căminul trebuie să fie bine ermetizat. În această ordine de idei, menţionăm în mod deosebit că, potrivit pct. 33 din „Regulamentul cu privire la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, aprobat de către Hotărârea Consiliului de administrație al ANRE nr. 271/2015 din 16 decembrie 2015, punctul de delimitare a instalațiilor interne de apă la blocurile locurile locative, se stabilește la ieșirea din contorul instalat în subsolul blocului locativ, iar la consumatorii casnici, punctul de delimitare se stabilește la ieșirea din contorul instalat în căminul de branșare, amplasat în limita teritoriului consumatorului.

Astfel, ACC vine cu un apel către toţii gestionarii fondului locativ , dar și consumatorii casnici să fie vigilenți și prezintă o serie de măsuri specifice de protejare a instalațiilor interioare împotriva înghețului.

– Protejaţi căminul de apometru! Îngheţul apei din reţelele de distribuţie apare prima oară în căminul de apometru, după care se propagă către branşament şi reţeaua interioară. Protecţia instalaţiilor din căminul de apometru este la fel de importantă, întrucât aici sunt marea majoritate a armăturilor, apometre, robinete, coturi, adică locuri unde pot apărea diminuări ale secţiunii utile şi unde se formează gheaţă în situaţia în care nu există circulaţie a apei pe reţea.

Consumaţi constant apă! Multe din problemele cauzate de îngheţ s-au înregistrat la capetele de reţea, acolo unde consumul este mai scăzut şi neuniform.

Nu realizaţi construcţii în apropierea reţelelor de apă! Construcţia de cămine şi alte corpuri betonate în imediata apropiere a reţelelor de distribuţie a apei facilitează îngheţul.

Respectaţi normele tehnice de instalare a conductelor şi branşamentelor! De-a lungul anilor, numeroase firme au realizat lucrări de alimentare cu apă în diferite zone ale oraşului, fără a respecta însă prescripţiile tehnice prevăzute în avizele eliberate de ACC. Multe reţele nu au fost amplasate sub adâncimea de îngheţ, care pentru zona noastră este de minimum 105 cm.Prin urmare, atât gestionarii fondului locativ, cât și consumatorii casnici, din municipiul Chişinău sunt obligaţi să întreprindă toate măsurile necesare pentru asigurarea protecţiei contorului de apă la locul de montare şi a vanelor ce echipează branşamentul.

În cazul în care aceste măsuri nu vor fi respectate, există posibilitatea de îngheţ, mai ales pe timp de noapte, când consumul este mai mic.

În cazul în care nu veți îndeplini condițiile solicitate, Operatorul își declină responsabilitatea pentru sistarea ulterioră a furnizării serviciilor de alimentare cu apă, ca urmare a înghețării instalațiilor de contorizare.