Purtarea măştilor şi distanţa socială sunt obligatorii până la 30 iunie

0
605

Până la 30 iunie, perioadă în care în Republica Moldova este declarată stare de urgenţă în sănătate, sunt obligatorii mai multe măsuri sanitar-epidemiologice, cum ar fi purtarea măştii, distanţa socială de cel puâin 1 m şi igienizarea, conform deciziei Comisiei Naţionale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP). Respectarea acestor măsuri devine stringentă în contextul bilanțului alarmant de decese și contaminări cu COVID-19, înregistrat în ultimele săptămâni, perioadă de când au fost eliminate unele restricții.

Astfel, este obligatorie purtarea măștilor în transportul public, spațiile comerciale și spații publice închise, în situația în care nu poate fi respectată distanța socială/fizică. Masca trebuie să acopere atât gura, cât și nasul.

Precizăm că, situația în spitalele din țară este alarmantă.  În prezent, 305 moldoveni internați cu virusul Covid-19 se află în stare gravă, iar dintre aceștia, 20 sunt conectați la aparate de respirație asistată.

În ultimele 24 de ore, în cadrul Centrului COVID-19 Chișinău, au fost internate 124 persoane cu suspecție la COVID-19, iar alte 59 persoane au fost tratate și externate. În total, 5797 persoane s-au vindecat. Totodată, au fost confirmate 1784 cazuri de infectare în rândul angajaţilor sistemului de sănătate, printre care: medici-430, farmaciști-21, asistenţi medicali-703, felceri-96, personal auxiliar-534 persoane.

Până la ora actuală, în Republica Moldova au fost confirmate 9807 cazuri de infecție cu noul Coronavirus, dintre care 1052 în Transnistria.