Regele cvasului fură apă! De-a lungul anilor a acumulat datorii de circa 1,2 mln. lei!

0
2045

Jurisții S.A. „Apă-Canal Chișinău” intensifică acțiunile de recuperare a datoriilor. Restanțierii riscă să rămână fără bunuri, fără apă, dar și cu interdicția de a părăsi țara. Este și cazul unui agent economic din Chișinău, care administrează 2 companii care comercializează produse alimentare, și care a acumulat de-a lungul anilor datorii istorice de peste 1, 2 mln. lei. Vorbim despre două companii care sunt gestionate de membrii aceleiași familii. Deși în ambele cazuri au fost intentate dosare, proprietarii companiilor nu și-au onorat obligațiunile față de furnizorul de apă. Mai mult, în repetate rânduri, proprietarii s-au reconectat ilegal la rețeua de apeduct și canalizare. Proprietarii acestor gherete sunt și proprietarii unei companiei de cvas, cunoscuți pentru neregulile depistate.

Începând cu anul 2008, antreprenorul a acumulat datorii de circa 1,2 milioane de lei. Mai mult, după debranșările anterioare efectuate de către echipele SA „Apă-Canal Chișinău”, acesta s-a reconectat ilegal la apeduct în repetate rânduri.

Dumitru Dobrojanu, maistru în cadrul întreprinderii, a declarat că doar pe parcursul acestei luni antreprenorul s-a reconectat ilegal de șapte ori. Cel mai probabil, acest lucru se întâmplă pe parcursul nopții, cel puțin așa spun locatarii. Potrivit maistrul, cu ochiul liber se vede că au avut loc reconectări ilegale, pentru că la țeava din polietilenă, a fost adăugată o bucată de țeavă din alt material.

Viorica Andronovici, inginer-coordonator al grupului de deconectări, spune că agentul economic a fost acționat în instanța de judecată și, chiar dacă există și un titlu executoriu, acesta nu-și onorează obligațiile. Viorica Andronovici susține că agentul economic refuză să contacteze cu reprezentanții întreprinderii pentru a ajunge la o înțelegere și a stabili un grafic de achitare.

Din motivul neachitării serviciilor, dar și reconectării repetate, ilegal la apeduct, agentul economic va fi obligat să achite și penalități. permis să ne facem lucru.

Orice debranșare rezultă doar după câteva luni de tentative eșuate de negocieri şi conlucrare cu responsabilii de exploatarea blocurilor, conform prevederilor contractelor de prestate a serviciilor,  anterior încheiate cu ultimii.  Inițial, furnizorul expediază datornicilor un șir de avertismente și prescripții, iar proprietarii sunt chemați, repetat,  la diverse negocieri de reglementare a situaţiei create cu specialiștii întreprinderii noastre.  Cu unii dintre ei se întocmesc scrisori de garanție și grafice de reeșalonare pentru achitarea datoriilor  sau sunt blocate conturile.

Adresele care vor rămâne fără apă vor creşte zilnic. Lista tuturor datornicilor este plasată pe pagina principală a site-ului întreprinderii www.acc.md. Administraţia ACC face un apel către toţi consumatorii şi îi îndeamnă să achite facturile pentru apa consumată. Și alți consumatori, inclusiv persoane fizice, risca să rămână fără apă și bunuri din cauza datoriilor.