Reguli de prevenire COVID-19 la locul de muncă şi măsuri generale de protecție

0
965

Mai jos prezentăm regulile de preveni­re a coronavirusului la locul de muncă, care au fost elaborate de reprezentanții Organiza­ţiei Mondiale a Sănătății și conţin instrucţiuni concrete atât pentru salariați, cât şi pentru angajatorii acestora.

Astfel, regulile în cauză sunt:

 • Faceţi curat şi respectaţi regulile de igienă la locul de muncă.
 • Promovaţi spălatul regulat şi minuţios al mâinilor.
 • Promovaţi regulile de igienă re­spiratorie.
 • Consultaţi avertismentele na­ţionale de călătorie înainte de a merge în deplasare de serviciu.
 • Sfătuiţi-i pe cei care sunt bol­navi să rămână acasă.
 • Creaţi condiţii pentru spălatul regulat şi minuţios al mâinilor.
 • Amplasaţi dozatoarele cu solu­ţii dezinfectante în locuri vizibile şi asiguraţi accesul angajaţilor, al partenerilor, clienţilor spre locurile unde ar putea să-şi spele mâinile cu apă şi săpun.
 • Suprafeţele (băncile, mesele) şi obiectele (telefoanele mobile, tas­taturile) trebuie şterse regulat cu substanţe dezinfectante.

În cadrul companiei, încercaţi să organizaţi procesul de muncă de la distanţă. Dacă va exista o izbuc­nire de COVID-19, autorităţile ar putea emite recomandări privind evitarea locurilor aglomerate şi a transportului public. Munca de la distanţă va permite companiei să funcţioneze mai departe, iar anga­jaţilor să se afle în condiţii sigure.

Informaţi angajaţii, partenerii şi clienţii despre faptul că, în ca­zul răspândirii coronavirusului în comunitatea dvs., persoanele cu febră şi tuse, fie şi una uşoară, tre­buie să rămână acasă. Promovaţi regulile de igienă respiratorie. Asi­guraţi-vă că măştile chirurgicale şi/sau şerveţelele sunt disponibile la locurile de muncă pentru cei care vor avea rinoree sau tuse, precum şi coşurile de gunoi cu capac pen­tru produsele de igienă utilizate.

Creaţi condiţii pentru spăla­tul regulat şi minuţios al mâinilor. Site-ul Inspectoratului de Stat al Muncii conţine şi un fişier cu di­ferite sfaturi utile legate de noul virus COVID-19. Acestea se referă, între altele, şi la măsurile de pro­tecţie valabile pentru fiecare.

Potrivit responsabililor, majori­tatea persoanelor infectate se con­fruntă cu forme ușoare ale bolii și se recuperează, dar pot fi şi cazuri mai grave.

Specialiştii recomandă următoarele reguli de protecţie:

 • Spală-te des pe mâini cu o soluție pentru mâini pe bază de alcool sau cu săpun și apă.
 • Menține distanța socială – de cel puțin un metru între tine și alte persoane, mai ales de cele care tușesc, strănută și au febră.
 • Nu îți atinge gura, nasul și ochii cu mâna.
 • Asigurați-vă că dvs. împreună cu oamenii din jurul dvs. urmați o igienă respiratorie bună. Aceasta înseamnă să-ți acoperi gura și na­sul cu un șervețel sau să strănutați și să tușiți în pliul cotului. Apoi aruncați imediat șervețelul folosit.
 • Rămâi acasă dacă te simți rău. Dacă ai febră, tuse și dificultăți de respirație, solicită asistență medi­cală și sună în prealabil. Urmărește indicațiile autorităților locale de sănătate.
 • Fiți informați cu privire la ul­timele noutăți despre COVID-19. Urmați sfaturile și recomandările autorităților de sănătate cum să vă protejați și cum să-i protejați pe ceilalți de COVID-19.

În context, sunt enumerate şi câteva măsuri care nu sunt eficien­te împotriva COVID-2019 și pot fi chiar dăunătoare, precum: fumatul, utilizarea remediilor tradiționale din plante, purtarea mai multor măști, automedicația, inclusiv tra­tamentul cu antibiotice.

Sursa:https://joblist.md/ro/news/angajatorului/reguli-de-prevenire-covid-19-la-locul-de-munca-si-masuri-generale-de-protectie