Revizuirea și optimizarea cadrului normativ de reglementare a serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare – o necesitate

0
178

La data de 11 decembrie 2020, reprezentanții Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) au participat la o ședință online cu experții Băncii Mondiale și reprezentații Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, precum și reprezentanți ai donatorilor internaționali.

Subiectul discuțiilor a vizat propunerile de modificare și îmbunătățire a cadrului de reglementare, în scopul eficientizării activității operatorilor și dezvoltării serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare în Republica Moldova.

În cuvântul de salut, Violina Șpac, Director ANRE a mulțumit specialiștilor internaționali pentru suportul oferit, menționând că recomandările care au fost propuse în timpul ședinței urmează a fi implementate ținându-se cont de realitățile și infrastructura existentă în Republica Moldova.

În cadrul evenimentului au fost oferite drept exemplu experiențele altor țări în promovarea reformelor în sectorul dat. De asemenea, experții internaționali și naționali au prezentat constatările în privința evaluării stării actuale a sectorului serviciului public de alimentare cu apă și de canalizare.

În acest context, reprezentanții Agenției au menționat că operatorii care prestează servicii publice de alimentare cu apă și de canalizare au nevoie de mijloace financiare importante pentru  investiții, de aceea implicarea autorităților publice locale și centrale la această etapă este una binevenită și necesară.

La finalul ședinței, participanții au reiterat utilitatea platformei de discuții prin organizarea ședințelor de acest gen, menționând necesitatea inițierii procesului de elaborare a modificărilor la Legea nr.303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, prin implicarea tuturor părților interesate.

Sursa: http://www.anre.md/revizuirea-si-optimizarea-cadrului-normativ-de-reglementare-a-serviciului-public-de-alimentare-cu-apa-si-de-canalizare-o-necesitate-3-202