S.A. „Apă-Canal Chișinău” spune nu actelor de corupție și a dat START Campaniei de informare a consumatorilor și angajaților!

0
234

La data de 9 septembrie 2020, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică(ANRE) în parteneriat cu Centrul Național Anticorupție(CNA) au lansat oficial ,,Campania de informare a consumatorilor prin promovarea standardelor de integritate și anticorupție în sectoarele reglementate de ANRE”. Astfel, pentru consumatorii care se confruntă cu probleme ce țin de prestarea serviciului public de apă și de canalizare, astăzi a fost amenajat un centru mobil de consultanță la intrarea în sediul S.A. „Apă-Canal Chișinău”.

Prezentă la eveniment, directorul ANRE, Violina Șpac a menționat că acțiunile de informare a consumatorilor vor contribui la consolidarea încrederii acestora în activitățile instituțiilor de reglementare și anticorupție. În acest context, întru susținerea Campaniei de informare a fost lansat spotul social anticorupție cu privire la atribuțiile ANRE, despre taxele ce se achită pentru eliberarea licențelor și lipsa plăților pentru eliberarea autorizațiilor și actelor de corespundere, cetățenii fiind îndemnați să semnaleze orice abatere de la aceste prevederi la liniile telefonice de informare, confidențialitatea fiindu-le garantată.

,,Noi ne propunem să prevenim actele de corupție și în cazul în care sunt acte de corupție să constatate iar  persoanele să fie trase la răspundere. Este o măsură importantă de prevenire. Cetățenii urmează să fie informați, iar dacă dețin probe cu referire la anumite abuzuri să le sesizeze. S.A. „Apă-Canal Chişinău” este o întreprindere vitală, este o întreprindere care se subordonează  municipalității. De aceea  urmează și angajații să fie informați și instruiți despre riscurile existente și să nu admită careva abateri”, a adăugat viceprimarul mun. Chișinău, Ilie Ceban.

De asemenea, astăzi repezentanții CNA au familiarizat angajații S.A. „Apă-Canal Chişinău” cu reglementările ce țin de standardele de integritate și anticorupție în sectorul privat, informând personalul operatorului  despre prevederile legale ale infracţiunilor de corupţie, dar şi despre obligativitatea denunţării comportamentelor corupţionale şi a faptelor de corupţie.

Directorul general interimar al S.A. „Apă-Canal Chişinău”, Anatolie Lichii salută lansarea acestei campanii și a declarat că până în present în cadrul întreprinderii nu au axistat acte de corpupție. Potrivit directorului instruirea va fi benefică și va preveni și în viiitor actele de corupție.   ,,Este un eveniment binevenit pentru colaboratorii noștri, dar și pentru consumatorii noștri. La instruire participă circa 20 de persoane care se ocupă cu contractele, avizele de branșare, racordare la serviciul public de alimentare cu apă și canalizare, consumul apă, datoriile existente. Specilaiștii din cadrul întreprinderii vor fi instruiti astfel încât să fie în benificiul consumatorului final”, a declarat Anatolie Lichii.

Acordarea consulțațiilor consumatorilor cât și instruirea anticorupție au avut loc în condiții optime de siguranță, cu respectarea măsurilor de protecție individuală și colectivă, și a tuturor restricțiilor impuse pe timp de pandemie.

Potrivit lui Ion Pruteanu, șef direcție educație anticorupție, anual se înregistrează 3000 de apeluri și doar 10% din ele se poate demonstra actele de corupție, iar lansarea campaniei va da rezultate și mai bune ,,Atunci când consumatorilor li se cere mită de la angajații unor instituții se vor  adresa la linia națională anticoprupție 0-800-55555, funcțională 24 de ore. Sperăm că vom avea mai multe apeluri din partea cetățenilor”, a adăugat Ion Pruteanu, șef direcție educație anticorupție.

Campania se va desfășura pe parcursul lunii septembrie în municipiile Chișinău, Comrat și Bălți, prin demararea mai multor evenimente de informare și consultare pe aspecte ce țin de drepturile consumatorilor, soluționarea neînțelegerilor care apar în raport cu titularii de licențe, precum și pentru a promova standardele de integritate și anticorupție în rândurile personalului întreprinderilor reglementare de ANRE.