S. A. „Apă-Canal Chișinău” va avea un sistem prin care va putea identifica scurgerile la rețele în timp real, pentru a interveni prompt

0
1429

Furnizorul de apă din capitală va avea un sistem care va permite identificarea rapidă a scurgerilor la rețele. Astfel, angajații S. A. ,,Apă-Canal Chișinău” (ACC) vor putea interveni mai rapid în locurile unde s-au produs avarieri.

„Sistemul ne va permite să vedem în timp util scurgerile care au loc, fără să stăm la dispecerat și să așteptăm sunetele consumatorilor. Astfel, vom vedea locurile unde este scădere de presiune și vom interveni operativ”, a declarat Veronica Herța, directorul general al  ACC, luni, 10 iulie, în cadrul şedinţei operative a Primăriei de Chișinău.

Contractul pentru implementarea sistemului SCADA a fost semnat pe 30 iunie curent de către Apă-Canal Chișinău cu un agent economic autohton: Salonix-Tex SRL, care a câștigat licitația organizată în luna martie a acestui an.

Contractul prevede modernizarea sau înnoirea echipamentelor de la stațiile de pompare  din reţeaua de apă şi de canalizare, stocarea datelor și implementarea unui instrument unic de prelucrare a datelor, ce prevede monitorizarea și controlul proceselor chimice, fizice sau de transport. Sistemul va fi implementat până la finele acestui an. Contractarea acestor servicii de către furnizorul de apă, face parte din Programul de Investiţii Prioritare, finanţat din sursele Băncii Europene de Investiţii, ale Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare şi din Fondul de Investiţii pentru Vecinătate al Uniunii Europene, în valoare totală de circa 62 mil. EUR.

Precizăm că săptămânal în municipiul Chişinău se înregistrează circa 360 de avarii, care sunt remediate în timp util de către angajaţii ACC. O data cu implementarea proiectului financiar susţinut de BERD şi BEI vor fi renovate 200 km de reţele de apeduct şi circa 7 km de reţele de canalizare. Administraţia ACC mizează că după renovarea acestor , numărul scurgerilor va scădea considerabil.