Specialiştii recomandă mai multe măsuri anticaniculă!

0
222

Pentru acest sfârșit de săptămână  meteorologii au prognozat temperature ce vor atinge cote de 30 grade Celsius și au anunțat cod galben de caniculă în toată țara. Totodată, medicii au venit pentru această perioadă cu un şir de recomandări de protecţie anticaniculă. Atunci când mercurul termometrelor se apropie de cifra 30-40, în general este bine de evitat expunerea la soare, mai ales pentru persoanele cu maladii cardiovasculare, copii, vârstnici şi femei însărcinate, precum şi pentru pacienţii cu diverse boli cronice.

În acelaşi timp, este bine de ştiut că apa rece nu ajută pe arşiţă. După o scurtă uşurare, aceasta este eliminată prin transpiraţie, evacuând şi sărurile necesare organismului. La fel, nu sânt potrivite nici băuturile carbogazoase, care doar sporesc senzaţia de sete. Cele mai indicate sînt ceaiurile sau limonadele slab îndulcite, preparate în condiţii de casă. O soluţie perfectă sînt ceaiurile răcite din mentă, cu lămîie şi puţină miere. Potrivit specialiștilor, dacă totuşi este nevoie de ieşit afară, atunci trebuie să evitatăm mişcarea alertă şi să alegem locurile umbroase. În acelaşi timp, pe vreme caniculară este foarte binevenit ca somnul să fie împărţit în aşa fel, încât să nu fie neglijate siestele. Şi, bineînţeles, nici un fel de alcool consumat la soare.

Alte surse recomandă pe vreme caniculară metoda „climatizorului japonez”. Astfel, cînd soarele ridică indicia termometrelor peste 35 de grade, răcoreşte bine şi împrospătează o batistă subţire din bumbac sau in, umezită şi leag-o la gît. Când fularul improvizat se usucă, umezeşte-l din nou. De asemenea, persoanele care au locuit perioade îndelungate în locuri cu climă toridă afirmă că un remediu împotriva caniculei sînt duşurile reci în regiunea tălpilor şi gleznelor. În aceste locuri se află mai multe puncte biologic active, care reacţionează benefic la apa răcoroasă. La rândul său, Serviciul Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale (SPCSE) avertizează populaţia să respecte normele de securitate la scăldat, precum şi regulile antiincendiare.

Salvatorii și pompierii amintesc repetat despre regulile la scăldat, pentru a preveni cazurile cu pericol pentru viață. Cei care vor să meargă la scăldat la bazinele acvatice să aibă grijă să aleagă iazuri dotate cu stații de salvare, celelalte fiind periculoase și cu adâncimi mari, întrucât au destinație industrială. Nu mergeți la înot, dacă aveți probleme de sănătate sau dacă ați consumat băuturi alcoolice, întrucât pericolul de înec în aceste condiții e și mai mare.

Mai mult, părinții și cei care au îngrijă copii sînt rugați să monitorizeze minorii și să nu-i lase să meargă singuri la scăldat, dacă nu sînt însoțiți de adulţi. În caz contrar, copiii pot merge la adâncimi periculoase, iar în situații primejdioase nu are cine să le acorde ajutor.