Starea de urgență în sănătate publică, prelungită până pe 31 iulie!

0
294

Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică a decis prelungirea stării de urgență în sănătate publică până pe 31 iulie. Astfel, mai multe restricții rămân în vigoare. Se menține interdicția pentru cetățenii străini de a intra în Republica Moldova, cu unele excepții aprobate anterior, precum diplomații, familiile acestora, reprezentanții companiilor care au proiecte strategice în RM etc.

Totodată, rămâne în vigoare regimul de autoizolare de 14 zile pentru cetățenii RM care revin acasă.

Și grădinițele rămân închise, taberele de odihnă, ceremoniile în număr mai mare de 50 de persoane sunt interzise, la fel ca și activitatea parcurilor de distracții, zonelor de agrement, a cluburilor de noapte și discotecilor.

De cealaltă parte, unele restricții vor fi relaxate începând cu 16 iulie. Este vorba despre reluarea în regim normal a activității sălilor de sport, bazinelor, sălilor de fitnes.

Din 16 iulie va fi reluată pe etape și activitatea centrelor de reabilitare, recuperare, balneo-sanatoriale, a mai decis Comisia.

Mai jos prezentăm regulile de preveni­re a coronavirusului la locul de muncă, care au fost elaborate de reprezentanții Organiza­ţiei Mondiale a Sănătății și conţin instrucţiuni concrete atât pentru salariați, cât şi pentru angajatorii acestora.

Astfel, regulile în cauză sunt:

  • Faceţi curat şi respectaţi regulile de igienă la locul de muncă.
  • Promovaţi spălatul regulat şi minuţios al mâinilor.
  • Promovaţi regulile de igienă re­spiratorie.
  • Creaţi condiţii pentru spălatul regulat şi minuţios al mâinilor.
  • Amplasaţi dozatoarele cu solu­ţii dezinfectante în locuri vizibile şi asiguraţi accesul angajaţilor, al partenerilor, clienţilor spre locurile unde ar putea să-şi spele mâinile cu apă şi săpun.
  • Suprafeţele (băncile, mesele) şi obiectele (telefoanele mobile, tas­taturile) trebuie şterse regulat cu substanţe dezinfectante.

În cadrul companiei, încercaţi să organizaţi procesul de muncă de la distanţă. Dacă va exista o izbuc­nire de COVID-19, autorităţile ar putea emite recomandări privind evitarea locurilor aglomerate şi a transportului public. Munca de la distanţă va permite companiei să funcţioneze mai departe, iar anga­jaţilor să se afle în condiţii sigure. Asi­guraţi-vă că măştile chirurgicale şi/sau şerveţelele sunt disponibile la locurile de muncă pentru cei care vor avea rinoree sau tuse, precum şi coşurile de gunoi cu capac pen­tru produsele de igienă utilizate.

În context, sunt enumerate şi câteva măsuri care nu sunt eficien­te împotriva COVID-2019 și pot fi chiar dăunătoare, precum: fumatul, utilizarea remediilor tradiționale din plante, purtarea mai multor măști, automedicația, inclusiv tra­tamentul cu antibiotice.