Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu scurgerea substanţelor de clor a avut loc la Ialoveni

0
376

Un exercițiu de simulare a situațiilor excepționale cu participarea angajaţilor S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” avut loc la Staţia de pompare a apei Ialoveni.  Scenariul aplicației a început la ora 10:30 şi a durat circa 20  minute.

Simularea exercițiului a fost efectuat după un scenariu, potrivit căruia, în această dimineață s-a produs un cutremur, iar ca și consecință s-a produs deteriorarea a două buteliilor de clor cu scurgerea substanţelor puternic toxice.  În rezultat, au fost declanșate mai multe situații de risc. Pentru a diminua consecințele, angajații au declanșat din start alarma și perdeaua de apă și au apelat la Serviciul Național Unic de urgență 112. Până la sosirea pompierilor angajații ACC au reușit să scoată buteliile de clor avariate și le-au stocat într-un depozit ermetic. Potrivit scenariului, s-a înregistrat evaporarea substanței de clor și era nevoie de lucrări de căutare-salvare a focarului.  Specialiștii ACC au localizat scurgerea de clor. Simultant, pompierii au participat la dezinfectarea zonei afectate. Potrivit scenariului, în timpul intervenției o persoană s-a intoxicat cu clor și a avut nevoie de ajutorul medicilor.

Scopul aplicației a fost de a verifica capacitățile de intervenție și de lichidare a consecințelor situației excepționale, capacități ale echipelor de salvatori și pompieri, dar și testarea activității organelor de conducere, serviciilor și formațiunilor de protecție civilă din cadrul unor instituții.

Astfel de exerciții se desfășoară periodic, în fiecare sector și suburbie din capitală, dar și în toate raioanele din țară, iar la exercițiul de astăzi au fost antrenate forțe ale salvatorilor și pompierilor, și mai multe autospeciale.