Protejaţi apa!
Deşi în ultimele secole populaţia lumii a crescut (şi creşte în continuare), resursele de apă au rămas aceleaşi. Astfel, actualmente, noi avem la dispoziţie aceeaşi cantitate de apă, pe care o aveau şi primii homo sapiens: 1.460 petatone (1 petatonă = 1015 tone).
• Apa acoperă aproximativ 71% din suprafata Pământului. Cea mai mare parte a apei de pe glob se găseşte înoceane (97.2%), urmate de gheţari/calote glaciare/etc. (1.8%), în timp ce 0.9% se găseşte în subteran, iar 0.001% – sub forma de vapori. Apa ,,dulce”, utilizată de majoritatea organismelor de pe Terra, reprezintă doar 0.02% din totalul apei şi se găseşte în râuri, lacuri, subteran etc.
• Peste 30% din resursele mondiale de apă sunt localizate în Asia. Pe locurile următoare se află America de Sud (cu 27%) şi America de Nord (18%). Cele mai vitregite de lipsa apei sunt Orientul Mijlociu şi Africa de Nord care deţin împreună doar 0.32 % din totalul apei de pe glob.
• Cantitatea de apă recomandată pentru a fi consumată de un om într-o zi este de 50 litri. Această cantitate include atât consumul propriu-zis, cât şi baia, prepararea mâncării etc. Însă, pe glob, există diferenţe foarte mari ale consumului de apă între diferite ţări: americanii consumă, de exemplu, de 5 ori mai multă apă decât europenii (500 l vs. 100 l), în timp ce locuitorii din ţări precum Gambia trebuie să se mulţumească doar cu 4.5 l.
• Ziua Internaţională a Apei se sărbătoreşte în fiecare an pe 22 martie. Apa a devenit o resursă rară în anumite zone de pe glob şi, în prezent, afectează 4 din 10 persoane din lume. Situaţia se înrăutăţeşte pe măsură ce populaţia şi gradul de urbanizare se află în continuă creştere.
• Se estimează, ca pâna în anul 2025, aproape 2 miliarde de oameni vor locui în regiuni sau ţări, care vor duce lipsă de apă şi în care resursele de apă pe cap de locuitor se vor afla sub nivelul anual recomandat de 500 m3 de apă.
• Din cauza rarităţii apei, oamenii se văd nevoiţi sa bea apă din surse nesigure, ceea ce conduce la apariţia şi răspândirea bolilor. Anual, circa 5 milioane de persoane, majoritatea fiind copii, mor din cauza consumului de apă nepotabilă.
• Agricultura consumă cele mai mari cantităţi de apă în lume-aproape 70% din apa dulce, luată din lacuri, râuri sau pânze freatice.
• Latrinele nu sunt o reală rezolvare a problemelor apelor uzate. Multe sunt doar nişte gropi săpate în pământ, de unde dejecţiile se infiltrează în sol şi îl contaminează cu multiple substanţe. Corect, ele ar trebui să aibă bazinele betonate şi să fie vidanjate periodic, iar dejecţiile să fie transportate la staţia de epurare.