Deșeurile chimice și biologice din ape sunt o amenințare pentru sănătatea omului, expert
Poluarea apelor are loc din cauza unei mari concentrații de deșeuri chimice sau biologice care ajunge în lacuri și râuri. Acestea sunt periculoase, prezentând o mare amenințare pentru sănătatea omului. Și solul de lângă ape poate fi poluat cu pesticide și deșeuri generate de gospodării, constată Ecaterina Kuharuk, managerul unui proiect care vizează „protecția cursurilor de apă, pentru o Mare Neagră curată”, la care participă și Republica Moldova, prin Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului ECO-TIRAS.
Într-o conferință de presă la IPN, Ecaterina Kuharuk, a spus că, având în vedere temperaturile înalte, anul 2020 a fost prielnic dezvoltării bacteriilor și algelor, fapt ce a dus la așa-numita „înflorire” a apei. La acest lucru au contribuit și concentrațiile de fosfor și azot. Fosforul și azotul ajunge în râuri prin deversările din canalizări. Marele pericol apare când algele albastre-verzi mor, deoarece, atunci când ele se descompun, absorb oxigenul care este în apă și elimină toxine nocive pentru alte vietăți din mediul acvatic. Peștii mor. Toxinele sunt periculoase și pentru om.
Poluarea cu micro-plastic este o altă problemă menționată de Ecaterina Kuharuk. Sunt particule care nu se văd cu ochiul liber, ele se conțin în produsele de igienă și spălare. Acest micro-plastic ajunge în ape odată cu deversarea apelor uzate. Poluarea are loc și prin PET-urile sau pungile de plastic care ajung în bazinele acvatice.
Lacul din Parcul Valea Morilor din capitală, dacă nu se vor întreprinde acțiuni de curățare biologică, se va transforma în „apă moartă”, spune Ecaterina Kuharuk. La Budești, municipiul Chișinău, a observat deja un iaz „mort”, cu miros neplăcut. Alături a observat mormane de gunoi, inclusiv animale moarte. „Oamenii nu înțeleg că o mulțime de chimicale alături de apă este o sursă incredibilă de poluare”, spune experta.
Potrivit ei, îngrășămintele chimice folosite în serele de lângă sursele de apă, dar care nu se folosesc potrivit, poluează apele. Curățenia de lângă râuri trebuie păstrată pe tot teritoriul. În fântâni, practic în 90% apa nu e bună pentru consum. Motivul este poluarea apei de către gospodăriile din preajmă.
De oameni depinde curățenia teritoriilor și aceștia trebuie să fie informați despre pericolele acțiunilor lor. La acest lucru va contribui Proiectul „Protecția cursurilor de apă pentru o Mare Neagră curată, prin monitorizarea inovatoare cu instrumente comune de control și practici, bazate pe natură, în vederea reducerii sedimentelor si a poluării cu deșeuri din plastic”, în care participă și Republica Moldova, reprezentată de Asociația Internațională a Păstrătorilor Râului ECO-TIRAS.