Calitatea apei potabile în mun. Chișinău
Apa potabilă este apa destinată consumului uman, în stare naturală sau după tratare, folosită pentru băut, pregătirea hranei sau alte scopuri casnice, indiferent de origine sau mod de furnizare. E considerată potabilă și apa folosită în industria alimentară pentru fabricarea, procesarea, conservarea sau comercializarea produselor destinate consumului uman.
S.A. ,,Apă-Canal Chişinău” depune eforturi sporite pentru a furniza consumatorilor apă potabilă de calitate, care, înainte de pomparea în reţeaua de distribuţie a mun. Chişinău, este testată zilnic la circa 30 de parametri fizico-chimici şi bacteriologici.
Calitatea apei este monitorizată zilnic prin intermediul a două laboratoare şi anume, Laboratorul Staţiei Nistru (LSN) şi Laboratorul apă potabilă (LAP), ambele fiind acreditate, în conformitate cu cerinţele standardului internaţional SM SR EN ISO/ICE 17025:2018.
Astfel, pe parcursul lunii noiembrie curent, în perioada01.11. – 30.11.2020, angajaţii Laboratorului apă potabilă şi Laboratorului Staţiei Nistru au prelevat 14651 de probe de apă, fiind efectuate 28829 de încercări fizico-chimice și 2598 de încercări bacteriologice. Menţionăm, că probele au fost prelevate din fluviul Nistru, punctele de recepţie a apei la etapele de tratare a Staţiei de tratare or. Chişinău şi Staţia de apă Nistru, rezervoarele de apă potabilă, reţeaua centralizată de distribuţie a mun. Chişinău, fântânile arteziene şi fântânile cu izvor local, aflate în gestiunea ACC, precum şi cele din apeductele nou-construite, care ulterior se conectează la sistemul centralizat municipal, după înlăturarea scurgerilor, a plângerilor clienţilor, de la agenţi economici şi persoane fizice etc.
Criteriile de bază, care fac obiectul analizei apei sunt următoarele:
Mirosul și gustul – sunt date de schimbare a caracteristicilor, precum și existența unor substanțe, săruri minerale și gaze dizolvate;
Culoarea – dată de substanțele minerale sau organice, care se dizolvă în natură;
Turbiditatea – gradul de transparență a apei;
pH – indicele care definește aciditatea apei;
Conductivitatea – totalitatea sărurilor dizolvate în apă;
Clor rezidual liber – cantitatea de clor din apă după dezinfecţie pentru protecţia sanitară a acesteia;
Amoniul, nitriţii şi nitraţii – modificări în timp ale calităţii apei, cauzate de surse de impurificare specifice acestui tip de compuşi;
Fierul – component natural al apei, aflat sub forma de compuşi (de obicei bicarbonat feros);
Oxidabilitatea – totalitatea substanţelor organice şi anorganice oxidabile în apă;
Duritatea totală – caracteristicile care conferă apei compuşi de calciu şi magneziu aflaţi în soluţie.
Reamintim, că rezultatele investigaţiilor fizico-chimice şi bacteriologice ale apei potabile distribuite în reţeaua centralizată de alimentare cu apă, sunt publicate trimestrial pe site-ul S.A. „Apă-Canal Chişinău”- www.acc.md.