Opt mari orase din lume risca sa ramana fara apa. Cape Town se pregateste pentru “Ziua Zero”
Raportul Organizatiei Natiunilor Unite privind resursele de apa arata ca până în anul 2030 cererea de apă potabilă va crește cu 40 de procente. Un studiu din 2014 arata că unul din patru orașe se confruntă deja cu lipsa apei, informeaza Euronews.
Lipsa apei potabile va fi mai acută în marile orașe din cauza schimbărilor climaterice și cresterii populației, se mai arată în studiu. În prezent, opt mari orașe din lume se confruntă cu un deficit major de apă.
Cei 21 de milioane de locuitori ai orasului Mexico City au deja acces limitat la apa potabilă. Mulți dintre aceștia primesc apa curentă doar pentru o parte din zi, în timp ce în alte cartiere apa de la robinet este rationalizată la doar cinci ore pe săptămâna.
Aproape 40% din teritoriul Jakartei, capitala Indoneziei, se află sub nivelul mării, iar autoritățile locale au limitat cantitatea de apă care poate fi extrasă din puțuri pentru a opri scăderea nivelului apei freatice.
În 2015, orasul Sao Paulo, capitala financiară a Braziliei, a trecut printr-o criza similară precum cea pe care o resimt acum locuitorii din Cape Town. Atunci rezerva de apa a orasului scazuse sub 4% din bazinul de depozitare.
Calitatea slabă a aerului nu este singura problema de mediu cu care se confrunta rezidentii din Beijing. În 1997, unul dintre principalele rezervoare cu apa ale orasului a fost inchis. In China trăiește aproape 20% din populația lumii, dar are doar 7 procente din rezerva mondială de apă.
Și Cairo, capitala Egiptului, se confruntă cu o asemenea problema. 97% din apa de consum provine din raul Nil, însă ea este din ce in ce mai contaminată cu deșeuri agricole și deșeuri rezidențiale. ONU estimează ca pana în 2025 Egiptul ar putea ramane fără apă potabilă.
Tokyo, capitala Japoniei, resimte lipsa de apă potabilă din cauza că precipitațiile cad doar patru luni pe an, ceea ce face dificilă colectarea apelor.
Surprinzator, și Londra este unul dintre orașele care resimt o asemenea criza. În timp ce Regatul Unit este cunoscut pentru ploile abundente din timpul anului, capitala are parte de precipitații anuale mai mici decat Parisul si New York-ul. Experții spun că in urmatorii 25 de ani londonezii s-ar putea confrunta pe timpul verii cu lipsa apei de la robinete.
Și orasul indian Bangalore (India) a început să resimtă lipsa de apă dupa ce în ultimii ani numarul populației a cunoscut o creștere fără precedent.
În pericol sunt și marile orașe din Turcia care ar putea rămâne fără apă în următoarele luni, iar Istanbul mai are apă pentru doar 45 de zile, scrie The Guardian.
Ploile slabe au condus la cea mai gravă secetă din ultimii 10 ani, iar Istanbul, un mega-oraș cu 17 milioane de locuitori, este la un pas să rămână fără apă, potrivit Camerei inginerilor chimici din Turcia. Primarul din Ankara, Mansur Yavaş, a anunțat luna aceasta că orașul său mai are apă pentru încă 110 zile în baraje și rezervoare.
Izmir și Bursa, următoarele orașe din Turcia ca mărime, se confruntă și ele cu probleme, barajele care le alimentează fiind pline până la capacitatea de 36%, respectiv 24%, în timp ce fermierii din câmpia Konya și provincia Edirne avertizează că recoltele ar putea fi compromise.
Nivelul foarte scăzut de ploi din a doua jumătate a anului 2020, la 50% în noiembrie față de aceeași lună din anul precedent, i-a făcut pe liderii religioși să le ceară lună trecută imamilor și congregațiilor lor să se roage pentru ploaie.