de la fondare
Evenimente

JOBURI MASCULINE PRACTICATE CU SUCCES DE FEMEI! ROZA BOCIAROVA, CONTROLOR CU MERITE LA S.A. “APĂ-CANAL CHIŞINĂU” DE CIRCA 30 DE ANI

Specialiștii încurajează cetățenii să promoveze egalitatea de gen, iar pe jurnaliști – să mediatizeze cazurile, deoarece, chiar dacă avem o legislație care promovează egalitatea dintre femei și bărbați, în Moldova sunt încă frecvente cazurile de discriminare pe criterii de gen, mai ales în domeniul partajării funcțiilor.

În acest an, Roza Bociarova va împlini 28 de ani de când activează în calitate de controloare la  S. A ”Apă Canal – Chișinău”. În buzunarul de la halatul ei găsim chei, șurubelnițe, dar și pixuri – ustensile care o însoțesc zilnic. Nu contează dacă afară plouă, ninge sau e zăpușeală, doamna Roza are notate în agendă adresele caselor, apartamentelor cărora trebuie să le viziteze pentru și să le verifice contoarele.

Într-o singură zi, Roza Bociarova trebuie să verifice 40 de contoare.

În gura de canalizare

Deoarece contoarele de apă nu sunt întotdeauna la vedere, mai ales când este vorba de case la sol, femeia îmbracă mănușile, ridică cu grijă capacul gurilor de canalizare. Examinează atent interiorul gropii, se apleacă pentru a miroși văgăuna… După ce se asigură că nu o paște nici o primejdie, coboară ca să ia datele contorului și să vadă dacă acesta funcționează. ”Contorul este în siguranță, plomba e la loc, totul este în ordine”, exclamă mulțumită controloarea. Se uită în sus pentru a ochi marginea de care să se agațe și, din două salturi,iese la suprafață. Trece pe hârtie datele contorului, ștergând cu migală înscrisul unde era notată adresa. ”Acum suntem în centrul orașului. Acum trebuie să iau troleibuzul ca să merg la altă adresă care e mai departe”, spune muncitoarea.

De la liftieră, la controloare

Spune că îi place munca pe care o face și că, dacă ar avea posibilitatea să întoarcă timpul înapoi, ar alege aceeași profesie. Până ”să se îndrăgostească” de contoarele de apă, doamna Roza a lucrat în cadrul aceleași instituții municipale, doar că era liftieră. În secția unde activează acum, jumătate din angajați sunt femei. ”Majoritatea colegilor sunt cu experiență de muncă. Vin și stagiare mai tinere, dar repede se răzgândesc. Le învăț, le arăt, dar lucrează o perioadă și pleacă”.

Ca și în orice meserie, există și dificultăți: ”S-a întâmplat să mă muște un câine când eram pe teren. M-am confruntat și cu agresivitate din partea proprietarilor caselor unde verificam contoarele. Dar sunt niște situații pe care le depășim”, ne-a spus doamna Roza.

http://www.report.md/esential/Femeile-pot-bate-cuie-iar-barbatii-pot-educa-si-ingriji-copiii-757