7 aprilie 2021: Ziua Mondială a Sănătății!
Anual pe 7 aprilie marcăm Ziua Mondială a Sănătății, zi care aniversează fondarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) în anul 1948. În fiecare an această zi își focusează atenția asupra unui subiect specific de sănătate care îi preocupă pe oamenii din întreaga lume. În anul 2021 tematica Zilei Mondiale a Sănătății este „Pentru o lume mai echitabilă și mai sănătoasă”.
Pandemia de COVID-19 a lovit greu toate țările, dar impactul a fost cel mai dur asupra acelor comunități care erau deja vulnerabile. Peste tot în lume, există oameni, comunități, care au venituri zilnice reduse, condiții de trai și educație mai slabe, mai puține oportunități de angajare, acces redus la medii sigure (acces la apă și sanitație sigură, produse alimentare sigure, servicii de sănătate, etc.). Acest lucru duce la suferințe inutile, boli evitabile și decese premature.
Astfel, OMS vrea să atragă atenția în acest an, că toate aceste situații, cauzate în mare parte de inechitățile din sănătate, pot fi prevenite.
OMS subliniază faptul că guvernele ar trebui să se asigure că toți oamenii pot accesa servicii de sănătate de calitate, în funcție de nevoile și valorile lor din cadrul comunităților din care fac parte. Accesul la apă și sanitația sigură sunt primordiale pentru prevenirea multor boli. Tocmai de aceea, specialiștii ACC au misiunea de asigura cu servicii de calitate non-stop consumatorii.
Mai mult, administrația furnizorului de apă se aliniază acestei campanii de promovare a unui mod de viață sănătos și prevenirii inechităților de sănătate. Ținând cont de faptul că ne confruntăm cu o stare critică, de excepție, ACC s-a mobilizat pentru a gestiona riscurile asociate virusului COVID 19, fiind în măsură să asigure continuitatea și calitatea apei potabile furnizate tuturor consumatorilor săi, în orice situație. Potabilitatea și calitatea apei furnizată de S.A. „Apă-Canal Chişinău” este confirmată prin analize de laborator efectuate de laboratoarele proprii, de proces și de control, dar și prin analizele efectuate în cadrul programelor de monitorizare de audit a calității apei potabile, pe care le realizează instituțiile de resort, pentru asigurarea conformării calității apei potabile la reglementările legale pentru consumatori. De aceea, este primordial pentru fiecare să consume apă de calitate.
Mai mult, apa din apeductul municipal poate fi folosită pentru băut și în alimentaţie fără filtrare suplimentară. Aceasta corespunde parametrilor chimici şi bacteorologici și poate fi întrebuinţată în alimentaţie, fapt confirmat prin testele de laborator efectuate zilnic.
În urma investigațiilor efectuate se constatată că „Apa de la robinet este de bună calitate, nu influenţează negativ sănătatea şi nu trebuie tratată și filtrată suplimentar”.
În asemenea condiţii, toţi abonaţii întreprinderii pot avea certitudinea, că apa potabilă pe care o consumă din sistemul public de alimentare cu apă potabilă gestionat de întreprinderea noastră este de o calitate bună și corespunde standartelor naționale și internaţionale. Întregul proces tehnologic este complet automatizat şi dirijat de la distanţă.