ZIUA PĂMÂNTULUI
În fiecare an, ziua de 22 aprilie se sărbătorește Ziua Pământului, ziua când s-a născut mișcarea pentru protejarea mediului înconjurător. Ziua Pământului a fost fondată de senatorul american Gaylord Nelson în anul 1970, cu scopul de a trezi clasa politică din dezinteresul pe care îl arată față de mediu. În anul 2009, Organizația Națiunilor Unite (ONU) a declarat ziua de 22 aprilie ca sărbătoare oficială a planetei Pământ și expresie comună a dorinței tuturor de a construi o societate stabilă, pentru un viitor mai curat și mai verde.
Astăzi, 22 aprilie 2021 suntem la a 51-a aniversare a Zilei Pământului și tema anului pentru acest eveniment este acțiunea climatică. În Republica Moldova Ziua Pământului se sărbătorește începând cu anul 1990. Ziua Pământului are scopul să atragă atenţia asupra degradării mediului înconjurător, asupra efectelor poluării şi să ne inițieze cu privire la acţiunile pe care fiecare dintre noi le poate întreprinde pentru a ajuta la conservarea naturii.
În Ziua Pământului, 22 aprilie 2021, avem două crize: una este pandemia de coronavirus COVID-19, celălaltă este un dezastru care se construiește lent pentru climatul nostru. Provocările enorme, dar și oportunitățile vaste – de a acționa asupra schimbărilor climatice au distins problema ca fiind subiectul cel mai apăsător pentru a 51-a aniversare a Zilei Pământului. Schimbările climatice reprezintă cea mai mare provocare pentru viitorul umanității și sistemele de susținere a vieții. Sănătatea umană și sănătatea planetară sunt legate. Urgența și miza nu au fost niciodată mai mari. Acum suntem într-o situație de urgență de mediu și o criză climatică. Putem, dorim și trebuie să rezolvăm ambele provocări. Lumea nu era pregătită pentru noul coronavirus, totuși mai avem timp să ne pregătim pentru criza climatică.
Pandemia: COVID-19 nu ne poate opri să analizăm influiența negativă a omului asupra Planetei Pământ, să realizăm că lupta pentru planetă este în joc. Dacă nu vom produce schimbări pentru a face față crizei climatice, starea noastră actuală va deveni noua normalitate – o lume în care pandemiile și evenimentele meteorologice extreme acoperă globul, afectând comunitățile deja marginalizate și vulnerabile.
Stilul de viață adoptat de oameni în ultima perioada s-a dovedit a fi nechibzuit. Cel mai cuprinzător studiu realizat vreodată în acest domeniu, inserează concluziile a peste 1300 de experți din 95 de țări și demonstrează, că maniera în care au fost până acum exploatate resursele naturale riscă să pună sub semnul întrebării însăși posibilitatea Terrei de a asigura supraviețuirea generațiilor viitoare. Modalitatea dezechilibrată de folosire a bogățiilor naturale a produs modificări ireversibile în sensibila balanță care asigură viața pe Pământ. În același timp, drept urmare a acestei adevărate secătuiri, eforturile de îmbunătățire a condițiilor de viață în zonele afectate de sărăcie și boală ar putea fi compromise.
Doar cu forțe comune putem face o lume mai bună și prosperă în casa noastră comună- Planeta Pământ.
Sursa: http://www.mediu.gov.md/