de la fondare
Evenimente

ACC dezminte informațiile privind mirosul neplăcut din Chișinău, ca fiind eronate!

Ca urmare a reportajului video, apărut în mass-media, referitor la existența mirosului neplăcut în Chișinău emanat de la Stația de epurare, S.A. ,,Apa-Canal Chișinău” vine cu unele precizări.

Mirosul insalubru, emanat de la Stația de epurare, reprezintă un subiect mediatizat fracvent în scopuri politice. Din păcate, mulți actori politici, dar și reprezentanți ai societății civile, se lansează în spațiul online cu diverse ştiri şi informații, care au drept scop dezinformarea intenționată a opiniei publice. Administrația S.A. ,,Apă-Canal Chișinău” dezminte informațiile lansate recent în mass-media, precum că, în oraș se resimte miros insalubru.

Precizăm că, apele uzate din municipiul Chişinău sunt colectate în colectoarele principale: colectorul de pe malul drept al r. Bâc și stâng al r. Bâc, cu dimensiunile 2×2,5 m, prin intermediul cărora, gravitaţional, se transportă în camera de recepţie a Staţiei de epurare (SE). Aceasta constituie un complex de construcţii inginereşti deschise (deznisipătoare; decantoare primare; bazine de aerare cu nămol activ BANA; decantoare secundare) utilaje şi comunicaţii, care asigură schema clasică de epurare biologică..

Procesul tehnologic de epurare a apelor uzate din municipiul Chişinău se efectuează în conformitate cu prevederile Regulilor de exploatare tehnică a sistemelor de alimentare cu apă şi evacuare a apelor uzate din localităţi.

Mai mult ținem să precizăm, că la moment SE lucrează la parametrii normali, iar alte deversări și transportări de nămol nu există.

„În legătură cu informațiile lansate în spațiul mediatic, menționăm, că acestea nu sunt adevărate, reprezintă o dezinformare crasă, care poate fi tratată drept atac în adresa instituției noastre. Constatăm cu regret că difuzarea unor asemenea informații denigratoare are drept scop subminarea autorității și credibilității ACC. Ținem să vă asigurăm, că în momentul actual, Stația de epurare funcționează la parametri normali, iar volumul apei uzate este determinat în baza indicatorilor debitmetrilor. Este regretabil faptul, că în perioada campaniei electorale, în mod intenționat, sunt publicate informații denigratoare nefondate, care nu sunt probate și conțin subtext politic”.

În context, precizăm că specialiștii furnizorului de apă, zilnic inspecteaza instalațiile interne de apă și canalizare și totodată, instalațiile de preepurare proprie, fântânile arteziene la întreprinderi industriale, cu întocmirea ulterioara a actului tehnic și a schemei rețelelor de apă și de canalizare, precum și stabilirea punctelor de control a apelor uzate.

Administrația furnizorului de apă monitorizează nonstop procesul tehnologic de la Stația de epurare mun. Chișinău, pentru a evita ca prin sistemul public de canalizare la stație să ajungă deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți. Și aceasta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE.

Prin urmare, administrația furnizorului de apă va intensifica verificările agenților economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, cărnii, produselor alcoolice etc. ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, aceştia din urmă, riscă să fie sistați.

Mai mult, pentru a evita suspendarea contractelor, furnizorul de apă îndeamnă toți consumatorii care au activitatea antreprenorială să revadă procesul tehnologic și să nu deverseze substanțe care depășesc concentranțiile maximal admisibile (CMA). Și aceasta deoarece, urmare a constatării faptului nominalizat, se aplică plata, în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Pentru a evita situații neplăcute, numărul angajaților care monitorizează procesul tehnologic de la Stația de Epurare , dar și graficul de lucru al acestora va fi modificat.