de la fondare
Evenimente

Ziua Mondială de Acţiune pentru Climă

În fiecare an, data de 15 mai marchează Ziua Mondială de Acţiune pentru Climă. Chiar şi o presupusă schimbare minimă a climei în secolul XXI se pare a fi semnificativă şi distructivă. Estimările schimbărilor viitoare sunt de un larg diapazon. Temperatura globală poate creşte de la 1.4 până la 5.8°C; nivelul mării poate să se ridice de la 9 la 88 cm. Aceasta reflectă complexitatea, interdependenţa şi sensibilitatea sistemelor naturale care formează clima. Deşi cunoştinţele ştiinţifice şi modelele computerizate s-au îmbunătăţit în ultimul timp, proiectările încă mai implică într-o măsură oarecare combinarea efectelor incerte cu efecte incerte.

Este indiscutabil faptul că fenomenul schimbărilor climatice poate pune în pericol dezvoltarea durabilă a umanității. El poate provoca diverse impacte negative ce țin de ridicarea nivelului oceanului planetar, creșterea frecvenței cataclismelor naturale (inundații, secete, valuri de căldură, uragane, tornade etc.), vulnerabilitate sporită a ecosistemelor naturale și artificiale la noile condiții de climă etc. Acest lucru impune națiunile planetei să întreprindă acțiuni orientate atât spre reducerea intensității desfășurării acestui proces, cât și spre atenuarea consecințelor posibile determinate de acest fenomen.

Se presupune că temperaturile mai înalte vor contribui la extinderea unor boli, astfel precum este malaria, care deja în prezent omoară anual în jur de un milion de oameni, majoritatea dintre care sunt copii. Majoritatea speciilor periclitate – în jur de 25% de mamifere şi 12% de păsări – pot să dispară în următoarele câteva decenii, dat fiind faptul că condiţiile mai calde produc schimbări în păduri şi zone umede de care depind acestea, iar activitatea umană blochează migrarea acestora în alte părţi.

Schimbările Climatice reprezintă o provocare cu adevărat unică şi fără precedent, cu care se confruntă omenirea. Prin urmare, sunt necesare acţiuni imediate şi coordonate la nivel internaţional şi naţional pentru a atenua consecinţele Schimbărilor Climatice prin reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră. Cu regret, în Republica Moldova Schimbările Climatice sunt percepute, uneori, ca un concept îndepărtat şi lipsit de relevanţă.

De aceea, provocarea pe care o reprezintă Schimbările Climatice trebuie inclusă pe deplin pe agenda politicii naţionale. Este nevoie de o conştientizare a riscurilor pe care le implică Schimbările Climatice asupra obiectivelor şi chiar de o reajustare a acestora ori de valorificarea unor politici de adaptare ce vor permite urmărirea continuă a agendei de dezvoltare a Moldovei. Combaterea încălzirii globale se poate realiza nu numai prin măsuri guvernamentale, ci şi prin acţiuni individuale ale cetăţenilor.

Deciziile oamenilor nu întotdeauna se bazează pe eficienţă sau sănătatea mediului. Ei fac ceea ce au făcut strămoşii, prietenii sau vecinii săi sau ceea ce este la modă. La selectarea maşinilor şi a electrocasnicilor, cât şi a metodelor de încălzire a locuinţelor, fiinţele umane nu întotdeauna se gândesc despre schimbarea climei.

Atunci când mii de oameni fac alegeri care agravează problema schimbării climei, efectele pot fi semnificative.