Administrația ACC va intensifica controalele agenților economici!
Agenții economici din Chișinău sunt în vizorul furnizorului de apă. În context, precizăm că specialiștii furnizorului de apă, zilnic inspecteaza instalațiile interne de apă și canalizare și totodată, instalațiile de preepurare proprie, fântânile arteziene la întreprinderi industriale, cu întocmirea ulterioara a actului tehnic și a schemei rețelelor de apă și de canalizare, precum și stabilirea punctelor de control a apelor uzate.
Astfel, în permanență se întocmesc acorduri de preluare a apelor uzate cu agenții economici, se prelevează probe de la agenți economici și se efectuează verificări ce prevăd:
- Inspectarea sistemelor de alimentare cu apă și de canalizare la consumatorii noncasnici și anume:
- întocmirea actelor de control tehnic;
- întocmirea schemelor rețelelor de alimentare cu apă și de canalizare;
- stabilirea punctelor de prelevare a apelor uzate.
De menționat, ca urmare a inspectării unii agenți economici primesc prescripții, prin care sunt avertizaţi despre necesitatea strigentă de a nu deversa în sistemul public de canalizare ape uzate cu concentraţii majorate, de poluanți. Din păcate, unii agenți economici nu se conformează și după prelevarea repetată a probelor, se demonstrează că apele uzate deversate au concentrații maxim admisibile depășite. În asemenea cazuri acești agenți economic primesc aviz de deconectare de la serviciile de alimentare cu apă și canalizare.
Prin urmare, administrația furnizorului de apă va intensifica verificările agenților economici din domeniul vinicol, prelucrării lactatelor, peștelui, cărnii, produselor alcoolice etc. ACC atenționează, că în cazul în care vor fi depistați agenți economici care deversează ape cu concentraţii majorate de poluanţi, aceştia din urmă, riscă să fie deconectați de la serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare.
Mai mult, pentru a evita suspendarea contractelor, furnizorul de apă îndeamnă toți consumatorii care au activitatea antreprenorială să revadă procesul tehnologic și să nu deverseze substanțe care depășesc concentranțiile maximal admisibile (CMA). Și aceasta deoarece, urmare a constatării faptului nominalizat, se aplică plata, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
Menţionăm, că în conformitate cu prevederile pct. 193 din HG RM nr. 950/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind cerinţele de colectare, epurare şi deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare şi/sau în emisare pentru localităţile urbane şi rurale, ,,Operatorul este obligat să supravegheze starea tehnică a sistemului public de canalizare, să monitorizeze valorile indicatorilor/parametrilor de calitate ai apelor uzate evacuate de către consumatori în sistemul de canalizare în raport cu CMA a poluanţilor stabilite şi aprobate pentru fiecare consumator în parte…”
În conformitate cu prevederile art. 14, lit. d) din Legea 303/2013 privind serviciul public de alimentare cu apă și de canalizare, operatorului îi revine atribuția de a monitoriza strict calitatea apei potabile şi a apei uzate distribuite/recepţionate prin intermediul sistemelor publice de alimentare cu apă şi/sau de canalizare, în conformitate cu normele igienico-sanitare în vigoare şi cu concentraţiile maximal admisibile ale substanţelor poluante în apele uzate la deversarea lor în reţeaua publică de canalizare, în staţia de epurare sau în emisar.
În conformitate cu prevederile pct. 198 din HGRM nr. 950/2013 pentru aprobarea Regulamentului privind cerințele de colectare și deversare a apelor uzate în sistemul de canalizare și/sau în emisare pentru localitățile urbane și rurale, prelevarea probelor de apă uzată se efectuează în orice timp al zilei și nopții, luând în considerare regimul de activitate al consumatorului, în conformitate cu standardele moldovenești care adoptă standarde europene sau internaționale, precum și în conformitate cu regulile de prelevare, transportare și păstrare a apelor uzate pentru verificarea calității apelor uzate deversate în rețelele de canalizare.
Administrația furnizorului de apă monitorizează nonstop procesul tehnologic de la Stația de epurare mun. Chișinău, pentru a evita ca prin sistemul public de canalizare la stație să ajungă deversări în salvă de ape uzate cu concentrații maxime de poluanți. Și aceasta deoarece, concentrațiile de poluanți mai mari decât permite regimul de funcționare a sistemului de canalizare, pot pune în pericol buna activitate a treptei biologice a SE.
Pentru a evita situații neplăcute, numărul angajaților care monitorizează procesul tehnologic de la Stația de Epurare , dar și graficul de lucru al acestora va fi modificat.