Pe 5 iunie sărbătorim- Ziua Mondiala a Mediului!
Ziua mondială a Mediului a fost instituită la 5 iunie de Asambleea Generală a Naţiunilor Unite pentru celebrarea Conferinţei „Ecologia Umană” de la Stocholm şi reprezintă elementul cel mai important al Programului Ecologic al Naţiunilor Unite (UNEP).
Această zi se sărbătoreşte pe 5 iunie a fiecărui an în mai bine de 100 de ţări şi constituie un prilej pentru instituţiile guvernamentale, administraţiile locale, asociaţiile de tineri, organizaţiile non-guvernamentale, întreprinzători, inclusiv mass-media de a se mobiliza prin manifestări comune menite să atragă atenţia asupra necesităţii protejării factorilor de mediu.
Manifestările dedicate Zilei Mondiale a Mediului se înscriu în efortul comun de transmitere către generaţiile viitoare a unui mediu curat şi sănătos, cu respectarea celor trei dimensiuni ale dezvoltării durabile: economică, ecologică şi socială, constituind un exemplu activ de colaborare între autorităţile administraţiei publice centrale şi locale şi societatea civilă. În această perioadă se desfăşoară activităţi care ţin de managementul şi dezvoltarea durabilă a oraşelor, în context ecologic. Astfel, se reaminteşte anual omenirii cît de grave pot deveni lucrurile dacă nu se manifestă grija pentru patrimoniul natural.
Întrucât tema Zilei Mondiale a Mediului Înconjurător din 2021 este restaurarea ecosistemelor, s-ar putea să vrei să marchezi această ocazie organizând un eveniment sau o inițiativă pentru copiii și / sau elevii axată pe restaurarea ecosistemelor.
Iată câteva sugestii pentru activități educaționale și distractive, care susțin această temă, ideale pentru diferite contexte (Covid-19), dar și diferite posibilități:
- Inițiază o acțiune de curățare a unui lac, plaje, parc sau altă zonă naturală.
- Ecologizarea casei, școlii sau a unui spațiu public cu arbori sau plante băștinașe.
- Oferirea unei donații sau alt sprijin pentru inițiative de restaurare sau conservare a mediului înconjurător din localitate ta.
- Organizarea unei expoziții de afișe, fotografii sau artă (chiar și în mediul online) care să prezinte frumusețea ecosistemelor locale.
- Găzduirea unei discuții despre valoarea ecosistemelor și amenințările cu care se confruntă. Ce se poate face pentru a inversa aceste tendințe?
- Scrierea unei scrisori către ziarul local.
Orice ai face, sărbătorește momentul și răspândește vestea! Creează fotografii cu activitățile tale de Ziua Mondială a Mediului Înconjurător și postează-le pe rețelele de socializare.
De ce sunt importante ecosistemele?
Ecosistemele sunt rețeaua vieții pe Pământ. Un ecosistem cuprinde toate organismele vii și interacțiunile dintre ele și împrejurimile lor într-un loc dat. Ele există la toate scările, de la o bucățică de pământ la întreaga planetă, și includ păduri, râuri, zone umede, pajiști, estuare și recife de corali. Orașele și terenurile agricole conțin și ele ecosisteme importante.
Ecosistemele ne oferă beneficii neprețuite. Acestea includ:
- Un climat stabil și aer curat.
- Aprovizionare cu apă, alimente și materiale de toate tipurile și protecție împotriva dezastrelor și bolilor.
- Ecosistemele naturale sunt importante pentru sănătatea noastră fizică și mentală și pentru identitatea noastră.
- Ele găzduiesc animale sălbatice prețioase.
- Pentru mulți, ei sunt o sursă de mirare și spiritualitate.