de la fondare
Evenimente

Protecția angajaților pe timp de caniculă, prioritatea administrației ACC!

Având în vedere temperaturile ridicate în perioada de vară, administrația S.A ,,Apă-Canal Chișinău” (ACC) a aprobat un plan de măsuri în scopul prevenirii riscurilor termice. Drept temei pentru aplicarea măsurilor sunt prevederile art. 17, 30 şi 42 din Legea nr.10-XVI din 03.02.2009, privind supravegherea de stat a sănătăţii publice și prevederile Ordinului nr.547 din 06.08.2010 al Ministerului Sănătăţii RM.

Ținând cont de faptul, că starea caniculară generează o serie de riscuri termice, cum ar fi: șocul termic, insolația, deshidratarea, arsurile solare și altele, care pot avea consecințe grave asupra persoanelor expuse, specialiștii ACC, verifică cu regularitate modul în care se respectă prevederile legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și măsurile ce se aplică în perioada cu temperaturi extreme pentru protecția persoanelor încadrate în muncă.

Astfel, în scopul prevenirii riscurilor termice, condiționate de starea caniculară, în cadrul întreprinderii au fost elaborate un șir de acțiuni. Printre acestea se înscrie revizuirea și modificarea proceselor de muncă, care presupune:

  • asigurarea parametrilor microclimaterici optimali în încăperile de producere;
  • organizarea accesului liber al angajaţilor întreprinderii la locurile amenajate pentru distribuirea apei potabile.
  • în dependenţă de temperatura atestată, organizarea pauzelor pentru refacerea capacității de termoreglare a organismului salariaţilor al caror durată şi frecvenţă se va stabili în funcţie de intensitatea efortului şi de valorile componentelor microclimatului;

 - limitarea lucrarilor pe şantierele de construcţie în orele de temperaturi maxime şi asigurarea muncitorilor gratuit cu арă potabilă carbogazoasă salină sau minerală.

 

De asemenea, pentru asigurarea securității și sănătății lucrătorilor expuși la riscurile termice, aceștia sunt dotați  cu: echipament de protecție adecvat (chipiuri, veste); apă potabilă, de la 2 la 4 litri pentru fiecare persoană, pe durata unui schimb de muncă; spații umbrite sau încăperi cu temperaturi confortabile pentru restabilirea balanței termice; trusă  medicală cu medicamente; asistență medicală, după caz, mijloace de comunicație, respectarea cerinţelor de securitate şi sănătate în muncă a salariaţilor întreprinderii la locurile de muncă.